Ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα των συμμαχιών της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία προσθέτει για την κυβέρνηση η ανάπτυξη του φετινού εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Η ανάδειξη του ισχυρού συμβολισμού της επετείου συνδέθηκε αναμφίβολα με την προβολή της χώρας διεθνώς, συνέβαλε στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων και επιβεβαίωσε την στρατηγική συνεργασίας που οικοδομεί η κυβέρνηση με τις διαδοχικές εξωστρεφείς κινήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενα στο «πυκνό» διήμερο που προηγήθηκε, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους υψηλούς προσκεκλημένους της χώρας- τον Πρίγκιπα Κάρολο, τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν αλλά και τον Κύπριο Πρόεδρο- εισέπραξε θερμά μηνύματα από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν μέσω της δήλωσής του, ενώ είχε αργά χθες το βράδυ ένα καθοριστικής σημασίας τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.

Την ίδια ώρα η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών άφησε ικανοποιητικό «αποτύπωμα» όσον αφορά στην στάση της απέναντι στην Τουρκία και έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Ο στόχος δε της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο που διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Ο απόηχος των τελευταίων 24ώρων είναι μόνο θετικός για το Μέγαρο Μαξίμου, που εκφράζει δια στελεχών την ικανοποίησή του για τους κρίκους που συμπλήρωσε στην αλυσίδα των συμμαχιών, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι λιτές λόγω της πανδημίας εκδηλώσεις ήταν αρκούντως επιβλητικές και γεμάτες συμβολισμούς. Η στρατιωτική παρέλαση δέσποσε στο «κάδρο» των εκδηλώσεων και η ιστορία πέρασε μπροστά από τα μάτια των υψηλών προσκεκλημένων κατά την ξενάγησή τους στην έκθεση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης με έργα ζωγράφων που είχαν εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι εικόνες ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της γης, εμβληματικά κτίρια ντύθηκαν και φωτίστηκαν με τα γαλανόλευκα χρώματα, ενώ τα μηνύματα που εστάλησαν στην Αθήνα από κορυφαίους ηγέτες και τους υψηλούς προσκεκλημένους ανέδειξαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τις ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας με άλλες χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Για «μήνυμα ισχύος και περηφάνιας» κάνουν λόγο κυβερνητικοί παράγοντες αναφερόμενοι στην στρατιωτική παρέλαση ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν την σημασία να κερδίσει η χώρα τις κρίσιμες μάχες που έχει μπροστά της.

«Εφέτος, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη. Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την φετινή επέτειο και θέλοντας να τονίσει την ανάγκη ισχυροποίησης των δεσμών εμπιστοσύνης ανάμεσα στην «Πολιτεία και τους Πολίτες». Το ότι η χώρα βρίσκεται εν τω μεταξύ σε εξωστρεφή τροχιά παρά την επέλαση της πανδημίας επιβεβαιώνεται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, και από το «στίγμα» των ομιλιών των υψηλών προσκεκλημένων: του πρίγκιπα Καρόλου που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκδηλώσεις συνοδευόμενος από τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φρανσουά Παρλί.

Στις εκδηλώσεις βεβαίως και ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης. «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πρίγκιπας Κάρολος όταν πήρε το λόγο στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το βράδυ. Το μήνυμά του παρέπεμπε στην συνθήκη ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια». Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας – πρόσθεσε- είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας.

Για τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν «οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο, εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», ενώ για την Φρανσουά Παρλί που εκπροσώπησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η επέτειος δείχνει την μεγάλη αγάπη που συνδέει 200 χρόνια την Ελλάδα με την Γαλλία.

«Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας», συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κάνοντας αναφορές στους Γάλλους φιλέλληνας και λέγοντας ότι το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η φετινή στρατιωτική παρέλαση έγινε βέβαια, λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία κόσμου, όμως ήταν επίσης η πρώτη φορά που εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο οι τρεις χώρες που υποστήριξαν τον εθνικό ξεσηκωμό, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?