Μετά την Αττική που παράγει το 48% του ΑΕΠ, έχουν μπει στη «διακεκαυμένη» ζώνη άλλες 7 περιοχές που παράγουν το 16% του ΑΕΠ και με αυτά τα δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων κατά 48% μέσα σε τρεις εβδομάδες δεν προκαλεί πονοκέφαλο μόνο ως προς τις αντοχές του συστήματος Υγείας τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται, αλλά και για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Για το «κάστρο» της Αττικής θα δοθεί μάχη μέρα με τη μέρα, έτσι ώστε να μην περάσει από την κατηγορία «3» στην κατηγορία «4», αφού αυτό θα σήμαινε κατεβασμένα ρολά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η ζημιά προφανής, καθώς στην ήδη επιβαρυμένη αγορά ένα lockdown θα λειτουργούσε ως χαριστική βολή για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Ποιες περιοχές «συνέβαλαν» στην επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Περιφέρεια της Αττικής που προβληματίζει. Ήδη, μετά τις χθεσινές αρνητικές εξελίξεις περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, «κοκκινίζουν» επικίνδυνα, ενώ μετά την Κοζάνη, μπήκε σε καθεστώς lockdown και η Καστοριά.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για την επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας, ιδού και η συμβολή αυτών των περιοχών στο ΑΕΠ της χώρας:

Κοζάνη: 1,3%
Καστοριά: 0,3%
Θεσσαλονίκη: 8,9%
Σέρρες: 0,97%
Ιωάννινα: 1,1%
Λάρισα: 2,3%
Βοιωτία: 1,5%

Τα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές

Στην Καστοριά και σε όσες άλλες περιοχές μπουν στο βαθύ «κόκκινο» τίθενται αυτομάτως σε ισχύ τα εξής μέτρα:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε ποιες περιοχές προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο 40%

Με τροπολογία, που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, παρατείνεται ως το τέλος του έτους η κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εισφορών των επιχειρήσεων- εργαζομένων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ενώ προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τις περιοχές «πολύ υψηλού» και «υψηλού» κινδύνου, στο 20% για τις περιοχές «μέτριου» κινδύνου και προαιρετικά για τις περιοχές «χαμηλού» κινδύνου. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργαζομένων- ένταξης στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τις περιοχές «2-3».

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?