Οι κεντρικές τράπεζες πωλούν μέρος των διαθεσίμων τους σε χρυσό για να αυξήσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα σε δολάρια, που θα τους αποδώσουν τόκους ενόψει και της επιθετικής στροφής της Federal Reserve σε περιοριστική πολιτική. Αυτό προδίδουν οι μειωμένες τιμές στις οποίες πωλείται τελευταία ο χρυσός που διατηρούν πολλές κεντρικές τράπεζες στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο όγκος του χρυσού στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας ανέρχεται σε 5.676 τόνους και είναι από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο.

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν και πωλούν χρυσό σε τιμές σχεδόν σταθερές, δηλαδή με μιαν απόκλιση ολίγων σεντς. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο χρυσός στην Τράπεζα της Αγγλίας αλλάζει χέρια σε τιμές κατά ένα δολάριο η ουγγιά χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως κάποια κεντρική τράπεζα πουλάει μεγάλο όγκο των διαθεσίμων της σε χρυσό για να αντλήσει δολάρια ή άλλο σκληρό νόμισμα. Προηγήθηκε σημαντική αύξηση του χρυσού των κεντρικών τραπεζών στη διάρκεια του περασμένου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 2021 οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τα διαθέσιμά τους σε χρυσό κατά σχεδόν 456 τόνους. Προφανής αιτία, η τάση των αναδυόμενων αγορών να διαφοροποιήσουν τα διαθέσιμά τους περιορίζοντας την έκθεσή τους σε σκληρό νόμισμα και κυρίως σε δολάρια. Ανάμεσά τους οι κεντρικές τράπεζες Βραζιλίας, Ταϊλάνδης και Ιρλανδίας που στη διάρκεια του περασμένου έτους προχώρησαν ξανά σε αγορές χρυσού για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, φέτος οι αγορές χρυσού ενδέχεται να μειωθούν καθώς τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται στο δολάριο που αποδίδει τόκους, αφού η Federal Reserve έχει ήδη εγκαινιάσει επιθετική στροφή σε περιοριστική πολιτική. Κατά συνέπεια, το δολάριο κινείται ανοδικά και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων επτά ετών, με αποτέλεσμα βέβαια να ενταθούν οι πιέσεις που δέχονται ορισμένα νομίσματα αλλά και το κόστος δανεισμού ιδιαιτέρως των ευάλωτων αναδυόμενων αγορών. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που εξακολουθούν να αγοράζουν χρυσό εκτεταμένα είναι η Τράπεζα της Ρωσίας, που προχωράει και πάλι σε εκτεταμένες αγορές χρυσού έχοντας «κλειδώσει» τιμή αγοράς τα 5.000 ρούβλια ανά γραμμάριο για όλη την περίοδο από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναλυτές της Syz Bank τόνισαν πως το εμπόριο χρυσού γίνεται σε δολάρια και οι αγορές χρυσού δίνουν, έτσι, στην Τράπεζα της Ρωσίας τη δυνατότητα να συνδέσει το ρούβλι με το χρυσό και να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό νόμισμα σε όρους δολαρίου. Στην περίπτωση αυτή, κάθε άνοδος που θα σημειώνει το ρούβλι θα οδηγεί σε άνοδο της τιμής του χρυσού. Η Ρωσία αγοράζει εκτεταμένα χρυσό από το 2014 και από την προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να μπορεί σήμερα να περηφανεύεται ότι έχει συγκεντρώσει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο. Επιχειρεί, έτσι, να θωρακίσει τη ρωσική οικονομία έναντι ενδεχόμενων ελλείψεων ρευστότητας που θα μπορούσαν να προκύψουν έπειτα από νέο κύμα κυρώσεων, αλλά και έναντι περαιτέρω μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση με την οποία πωλείται ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, έχει περιοριστεί τελευταία αλλά παραμένει σημαντική. Η τιμή του χρυσού έχει, άλλωστε, υποχωρήσει κατά περισσότερο από 12% μετά την εκτόξευσή της τον Μάρτιο και κυμαίνεται στα 1.847,30 δολάρια η ουγγιά.
Πηγή: kathimerini.gr
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?