Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 αφού πρώτα ανακοινωθούν οι τελικοί δικαιούχοι και πώς αυτοί θα μοιραστούν τα 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό.

Για να επαρκέσει το κονδύλι, προβλέπεται να δοθούν «λίγα σε πολλούς», δηλαδή 1.000-3.000 ευρώ για τους περισσότερους. Έτσι μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις που πήραν ήδη πολλά λεφτά στους προηγούμενους γύρους (10.000 – 85.000 ευρώ συνολικά για πάμπολλες περιπτώσεις από τις Επιστρεπτέες 1-4) δεν θα δουν ξανά πλέον τέτοια ποσά.

Η παράταση που δόθηκε για να υποβληθούν αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 5 εκπνέει αύριο Τρίτη, αλλά οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000. Είναι δηλαδή σχεδόν 70% περισσότερες (!) από τις περίπου 400.000-410.000 που ανέμεναν στο υπουργείο Οικονομικών.

Από Τετάρτη όμως και αφού κλείσει η διαδικασία των αιτήσεων, ξεκινά η φάση υπολογισμού της επιδότησης. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι -όπως και στην Επιστρεπτέα 4 πριν 1,5 μήνα- κανείς δεν θα λάβει ολιγότερα από 1.000 ευρώ και το 50% θα είναι «μη επιστρεπτέα» επιδότηση.

Αντίθετα όμως με την Επιστρεπτέα 4 που οι πληρωμές ξέφυγαν από κάθε πρόβλεψη και αντί 1,5 δισ. έφτασαν στα 2,2 δισ. ευρώ (υπέρβαση 50%), την φορά αυτή από το υπουργείο Οικονομικών θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να να δοθεί το 1,5 δισ. χωρίς ούτε 1 ευρώ υπέρβαση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι ναι μεν θα λάβουν όλοι από 1.000 ευρώ κατ’ελάχιστον αλλά όσοι πήραν ήδη μεγάλα ποσά από τις προηγούμενες επιστρεπτέες, αυτές θα συμψηφιστούν και δεν θα επαναληφθούν.

Ο «κόφτης» στα υψηλά ποσά επιβάλλεται και από έναν ακόμη λόγο.Στην προηγούμενη Επιστρεπτέα 4 ήταν 445.000 οι δικαιούχοι (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι) ενώ τώρα τον Ιανουάριο φέτος έχουν υποβληθεί σχεδόν 50% περισσότερες αιτήσεις –και το ποσό να διατηρείται σε 1,5 δισ. προς το παρόν.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?