Τη δοκιμαστική λειτουργία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και, όπως όλα δείχνουν, την 1η Μαρτίου το μέτρο θα εφαρμοστεί καθολικά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει πιλοτικά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και μέσα στον Φεβρουάριο θα επεκταθεί».
Σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται τεστ από τους κατασκευαστές POS και τις ταμειακές μηχανές, με στόχο να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα. Και αυτό γίνεται καθώς στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες τερματικά POS, όπως και διαφορετικές ταμειακές μηχανές. Στόχος είναι μέχρι την 1η Μαρτίου να έχουν επιλυθεί όποια προβλήματα παρουσιασθούν στους διαφορετικούς τύπους που κυκλοφορούν. Τα επόμενα τεστ θα γίνουν με «κουμπωμένα» τα POS στις ταμειακές μηχανές σε καταστήματα λιανικής.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, σε αυτήν τη φάση αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:
μέσω email,
μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE,
με σχετική ένδειξη στα «Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)» στην εφαρμογή «Στοιχεία  επιχείρησης».
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν από σήμερα να διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές με POS.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Μέχρι στιγμής για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις, με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS, έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στις προτεραιότητές του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τη διασύνδεση ταμειακών με POS, είναι η έκδοση των αποφάσεων που αφορούν το λαθρεμπόριο καυσίμων. O νέος νόμος προβλέπει σφράγισμα των πρατηρίων για δύο χρόνια εφόσον εντοπιστούν από τους ελεγκτές της Εφορίας είτε να πωλούν νοθευμένα καύσιμα, είτε να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο, είτε να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Η διάταξη αυτή είναι ήδη σε ισχύ και απομένει η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προκειμένου οι ελεγκτές να ξεκινήσουν τους ελέγχους.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?