Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, ωστόσο αυτά δεν επαρκούσαν για να αντιστραφεί μια αρνητική εβδομάδα, η τέταρτη διαδοχική με απώλειες για το πολύτιμο μέταλλο, που δέχθηκε πιέσεις από το ενισχυμένο -κατά περίπου 1,8% στο 5νθήμερο- δολάριο.

Οι κινήσεις του δολαρίου θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό για την αγορά χρυσού και την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτίμησε ο Colin Cieszynski, αναλυτής της SIA Wealth Management. “Έρχεται μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν την αγορά, όπως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα μες στο Σαββατοκύριακο, και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τις τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα”.

Σήμερα, οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία εξακολούθησε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, με ρυθμό μάλιστα που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διατηρώντας τον δείκτη ανεργίας κοντά σε χαμηλό 50 ετων και μετριάζοντας τις ανησυχίες ότι οι επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα πλήξουν και την απασχόληση.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 372.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 265.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.  Το υπουργείο αναθεώρησε παράλληλα τα στοιχεία του Μαΐου στις 384.000 θέσεις εργασίας.

“Η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων στο τέλος αυτής της εβδομάδας υποδηλώνει ότι η αγορά θέτει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο προσκήνιο της αγοράς, και ίσως στο ίδιο επίπεδο με τις ανησυχίες για την ύφεση”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Jim Wyckoff, αναλυτής της Kitco.com.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,068% την Παρασκευή.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 2,60 δολάρια ή περίπου 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.742,30 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο διολίσθησε κατά 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε και το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το ασήμι, το οποίο κέρδισε 5 σεντς ή περίπου 0,3% στα 19,236 δολάρια η ουγγιά, με πτώση 2,2% στην εβδομάδα.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου έκλεισε στα 882,80 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 2% στη συνεδρίαση, ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 1,3%. Το παλλάδιο παραδόσεως σκαρφάλωσε στα 2.156,60 δολάρια η ουγγιά, ενισχυμένο κατά 8,2% με το συμβόλαιο να κερδίζει άνω του 11% στο 5νθήμερο.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 5 σεντς ή 1,4%, στα 3,522 δολάρια η λίβρα, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,3% στην εβδομάδα.

Πηγή: capital.gr
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?