Στην ακύρωση της φετινής ΔΕΘ, που θα είχε ως τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, προχώρησε η κυβέρνηση λόγω των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα και δη στη Θεσσαλονίκη. Το ενδεχόμενο ματαίωσης της Έκθεσης, ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, έκανε επιτακτική μια τέτοια απόφαση.

«Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών”, αναφέρει  με ανακοίνωση της, η ΔΕΘ – Helexpo.

“Η ΔΕΘ-Helexpo συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, σχεδιάζοντας το μέλλον, παρά τις αντίξοες συνθήκες και επεξεργάζεται μια σειρά νέων ιδεών και δράσεων, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν σταματά, μιας και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα ήθελε να ευχαριστήσει εκθέτες και χορηγούς που, παρά τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, έδειξαν εμπιστοσύνη στη ΔΕΘ και έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, αναγνωρίζοντας στην Έκθεση τη βαρύτητα της τόσο σε συμβολικό, όσο και σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες δε απευθύνει η ΔΕΘ-Helexpo στους οργανωτές της γερμανικής συμμετοχής για την αμέριστη συμπαράσταση τους μέχρι την τελευταία στιγμή”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πλήγμα 40-50 εκατ. λόγω ακύρωσης της ΔΕΘ

Για βαρύτατο οικονομικό πλήγμα στη Θεσσαλονίκη λόγω της ακύρωσης της φετινής ΔΕΘ λίγες μέρες πριν την έναρξη της κάνει λόγο σε επιστολή της  προς τον πρωθυπουργό και τρεις υπουργούς (Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση) η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νόμου Θεσσαλονίκης.

«Κατανοούμε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς καθημερινά, τα κρούσματα του ιού Covid-19 αυξάνονται και η τήρηση των μέτρων καθίσταται επιτακτική ενέργεια για κάθε πολίτη αλλά και για κάθε επαγγελματία. Η τρέχουσα, λοιπόν, κατάσταση έρχεται να δοκιμάσει για ακόμη μια φορά τις αντοχές μας και δη του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των ολικών απαγορεύσεων κατά τους προηγούμενους μήνες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Η ακύρωση της φετινής ΔΕΘ λίγες μέρες πριν την έναρξη της θα επιφέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία της Έκθεσης παρείχε στην πόλη οικονομική ανάσα και αποτελούσε μία σημαντική ευκαιρία για τους επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η ακύρωση της, μετά από τόσα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, ακυρώνει συγχρόνως τα οικονομικά της οφέλη για την πόλη και τον επαγγελματικό κόσμο, σε μία περίοδο που τα περιθώρια είναι στενά. Το οικονομικό πλήγμα υπολογίζεται στα 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ. Κρίνουμε λοιπόν ως οφειλή της Πολιτείας, την αξιοποίηση μέρους του κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα στον επαγγελματία και όχι έμμεσα με κάποιον δανεισμό, όπου πολλές φορές οι δανειολήπτες αναγκάζονται να υποθηκεύσουν τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα η «στήριξη» να είναι ανώφελη»  τονίζεται στην επιστολή.

 

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?