Οι επενδυτές χρυσού που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές ίσως να ανυπομονούν να δουν αν το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να διατηρήσει το ράλι-ρεκόρ ή αν θα υποκύψει τελικά στην κατάρα του Σεπτεμβρίου.
Ο χρυσός πέφτει κάθε Σεπτέμβριο από το 2017. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, η μέση πτώση ήταν 3,2% τον Σεπτέμβριο – εύκολα ο χειρότερος μήνας του έτους και πολύ κάτω από το μέσο μηνιαίο κέρδος του 1%.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει μπερδέψει τους οικονομολόγους που πιστεύουν ότι οι αγορές θα έπρεπε να συμπεριφέρονται πιο αποδοτικά, και δεν περιορίζεται στον χρυσό: Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης συνήθως ο χειρότερος μήνας για τις αμερικανικές μετοχές, με μέση πτώση άνω του 1,5% στον S&P 500 την τελευταία δεκαετία.
Η δυναμική δεν είναι καθόλου βέβαιη – σε ορίζοντα τριακονταετίας ο χρυσός πράγματι ενισχύεται τον Σεπτέμβριο – αλλά μια εξήγηση για την αδυναμία των τελευταίων χρόνων είναι ότι οι συναλλασσόμενοι αγοράζουν ράβδους χρυσού για να πάρουν αμυντική θέση κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο ταραχώδων καλοκαιρινών μηνών, προτού πουλήσουν κατά την επιστροφή τους στο γραφείο τον Σεπτέμβριο.
«Προτού πάνε διακοπές και απομακρυνθούν από τις οθόνες τους, θέλουν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που βλέπουν στην αγορά, και ένας τρόπος για να το πετύχουν είναι να αγοράσουν χρυσό», δήλωσε ο Boris Mikanikrezai, αναλυτής της FastMarkets.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ορισμένοι επενδυτές «σβήνουν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και η προσθήκη χρυσού στο χαρτοφυλάκιό του ως ασφαλούς καταφυγίου μπορεί να προσφέρει ψυχική ηρεμία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που παραδοσιακά είναι πιο ευμετάβλητη. Ιστορικά συγκρούσεις και καταρρεύσεις της αγοράς έχουν ξεσπούν συχνά το καλοκαίρι, και η αστάθεια μπορεί να επιδεινωθεί όταν τα γραφεία συναλλαγών είναι υποστελεχωμένα και τα ανώτερα στελέχη λείπουν σε άδειες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Επιπλέον, όταν φτάνει ο Σεπτέμβριος, φαίνεται να φυσάει ένας εγγενής αντίθετος άνεμος για τον χρυσό. Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης παραδοσιακά ο ισχυρότερος μήνας για το δολάριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι traders που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα μπορούν να αγοράσουν λιγότερο χρυσό με τα χρήματά τους.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει ράλι 22% φέτος, συμπεριλαμβανομένου του 8% από τον Ιούλιο. Έχει υποστηριχθεί από τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, την αυξημένη ζήτηση καταφυγίων εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και την αγορά φυσικών ράβδων στην εξωχρηματιστηριακή αγορά.
Τα κέρδη του χρυσού έχουν επίσης λάβει ώθηση από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «έχει έρθει η ώρα» για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά η ταχύτητα και το μέγεθος των περικοπών μπορεί να είναι το κλειδί για να καθοριστεί αν ο ράβδος θα διατηρήσει τη δυναμική του.
Το αν αυτοί οι οιωνοί είναι αρκετοί για να σπάσουν την κατάρα του Σεπτεμβρίου είναι ένα άλλο ερώτημα.
«Η εποχικότητα υποδεικνύει έναν δυνητικά δύσκολο μήνα μπροστά μας», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.