Ο χρυσός… γλείφει τις πληγές του, καθώς σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών βρέθηκε λίγο πάνω από τα 2.030 δολάρια, έχοντας διορθώσει απότομα από τα μηνιαία υψηλά της Παρασκευής (€2.062,60). Για την ακρίβεια βρίσκεται πέριξ των 2.039 δολαρίων χάνοντας 0,70%, ενώ το ασήμι υποχωρεί και αυτό στα 22,525 δολάρια ή κατά 1,19%.

Την ίδια ώρα, το δολάριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα υποστηριζόμενο παράλληλα με τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, μετά την εντυπωσιακή έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ (NFP) και τη συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Η τρέχουσα τοποθέτηση της αγοράς υποδηλώνει πιθανότητα 85% ότι η Fed θα παραμείνει στάσιμη όσον αφορά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ για τον Μάιο, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων ανέρχονται σε περίπου 65%.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή θα σώσουν την τιμή του χρυσού;
Η έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Ιανουάριο 353 χιλιάδες θέσεις εργασίας, έναντι 180 χιλιάδων που αναμενόταν. Εν τω μεταξύ, το προηγούμενο ποσοστό αναθεωρήθηκε απότομα προς τα πάνω σε 333.000. Τα στοιχεία υποδηλώνουν αμείωτη ανθεκτικότητα στον τομέα της απασχόλησης στις ΗΠΑ, εξουδετερώνοντας τις ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων της Fed.

Οι ενδείξεις για καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων της Fed για φέτος γίνονται πλέον πιο βέβαιες, αφού ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη που προβλήθηκε νωρίς το πρωί, απέρριψε τη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενώ αντιτάχθηκε στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων.

Ο Πάουελ δήλωσε: «Με την οικονομία ισχυρή, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε προσεκτικά το ζήτημα της χρονικής στιγμής της μείωσης των επιτοκίων. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται, αλλά θέλουμε περισσότερη εμπιστοσύνη πριν κάνουμε το “πολύ σημαντικό βήμα” της έναρξης μειώσεων των επιτοκίων”», ανέφερε, εννοώντας ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας περιμένουν να δουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία ώστε να διαπιστώσουν την πορεία του πληθωρισμού.

Παρά τα παραπάνω που αποτελούν βαρίδι για την τιμή του χρυσού, το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο θα μπορούσε ακόμη να βρει στήριξη από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM) επιβεβαίωσε σήμερα ότι «στις 4 Φεβρουαρίου, περίπου στις 5:30 π.μ., οι δυνάμεις διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον ενός πυραύλου κρουζ χερσαίας επίθεσης των Χούθι».

Σε αντίποινα, οι Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, δεσμεύτηκαν ότι θα επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και απείλησαν ότι θα απαντήσουν στις τελευταίες επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν η αποφυγή κινδύνου ενταθεί λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να επιχειρήσει ανάκαμψη, ωστόσο η στροφή των επενδυτών στο δολάριο που αποτελεί και αυτό ασφαλές καταφύγιο, θα μπορούσε να περιορίσει τις αγορές χρυσού. Οι traders θα περιμένουν επίσης επίσης τα στοιχεία της ISM για τον PMI υπηρεσιών και τον τελικό PΜI υπηρεσιών της S&P Global που ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον χρυσό.

UBS: «Εκρηκτικό» το 2024 για πολύτιμα μέταλλα: Χρυσός στα $2.200, εκτοξεύεται το ασήμι
Παρά τις απώλειες που κατέγραφαν σήμερα στα χρηματιστήρια της Ασίας τα δύο πολύτιμα μέταλλα, η UBS προβλέπει ότι ο χρυσός και το ασήμι αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο το 2024 λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα έχει άνοδο μετά από μια νομισματική χαλάρωση της Fed. Επίσης θα συνοδευτεί από ένα πιο αδύναμο δολάριο» δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της επενδυτικής τράπεζας Τζόνι Τέβες, ο οποίος αναμένει ότι το μέταλλο θα φθάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Όταν τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα, οι οποίες θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, καταρρίπτοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Η ελκυστικότητα της ράβδου ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που συνέβαλε στο να σημειώσουν οι τιμές του χρυσού ιστορικό υψηλό στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά τον περασμένο μήνα.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να δημιουργούν θέσεις στον χρυσό σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα [και] γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Τέβες.

Οι προοπτικές για τον «φτωχότερο ξάδελφο» του χρυσού είναι επίσης αισιόδοξες, με το ασήμι να βρίσκεται σε πορεία «πραγματικά λαμπρή»

Το ασήμι δεν είναι τόσο κοινό γεωπολιτικό και ασφαλές καταφύγιο σε σύγκριση με τον χρυσό, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί έχει υποαποδώσει έναντι του χρυσού τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Τέβες. Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γυρίσουν υπέρ του όταν η Fed χαλαρώσει.

«Σε ένα σενάριο όπου η Fed πάει σε χαλάρωση, πιστεύουμε ότι το ασήμι μπορεί να τα πάει πολύ καλά. Τείνει να υπεραποδίδει σε μια κίνηση του χρυσού», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή. «Το ασήμι υποαποδίδει αρκετά σε σχέση με τον χρυσό. Επομένως, υπάρχει πολύς δρόμος για να καλύψει τη διαφορά και νομίζω ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι αρκετά δραματική», πρόσθεσε.

Η απόδοση του αργύρου συνδέεται στενά με την ευρωστία της συνολικής οικονομίας λόγω των ευρέων βιομηχανικών εφαρμογών του. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

 

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?