Ο χρυσός έκλεισε την Πέμπτη στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, πιεζόμενος από την ισχύ του δολαρίου των ΗΠΑ, αλλά και από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναμένουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Πιο ειδικά, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 31,80 δολάρια ή 1,9%, στα 1.677,30 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του κίτρινου μετάλλου από τις 3 Απριλίου 2020 και την μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τις 5 Ιουλίου του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Το παλλάδιο Δεκεμβρίου “έχασε” 26,60 δολάρια ή 1,2%, στα 2.146,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,70 δολ. ή 0,2%, στα 903,70 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου απώλεσε 3 σεντς ή 0,8%, στα 3,49 δολ. η λίβρα.

Τα στοιχεία ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα και θα συνεχίζει “με περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις μέχρι ο πληθωρισμός να τεθεί και πάλι υπό έλεγχο”, τόνισε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς σε City Index και FOREX.com. “Συνεπώς, οι πωλητές έχουν ενισχύσει την πίεση, οδηγώντας το πολύτιμο μέταλλο ξανά κάτω από τα 1.700 δολάρια”.

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, οι επενδυτές επιλέγουν να εγκαταλείψουν περιουσιακά στοιχεία με μικρή ή καθόλου απόδοση, όπως οι μετοχές χαμηλών μερισμάτων και τα μέταλλα. Τα τελευταία μάλιστα κοστίζουν χρήματα και στην αποθήκευση, κάτι που τα κάνει ακόμη λιγότερο θελτικά ως επενδυτικά προϊόντα.

Πηγή: capital.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?