Αυξημένος πάνω από 30% είναι ο μέσος φόρος για τους φορολογούμενους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα σε σύγκριση με τα περυσινά εισοδήματα. Εξετάζοντας τις αντίστοιχες δηλώσεις του 2023 (εισοδήματα 2022) προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο, κάτι που οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών. Τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο μέσος φόρος έχει εκτιναχθεί στα 1.195 ευρώ, κατάσταση η οποία μέχρι το τέλος υποβολής των δηλώσεων μπορεί να αλλάξει επί τα χείρω για τους επαγγελματίες.
Με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία των επαγγελματιών με την υιοθέτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, συνολικά οι φόροι για τους επαγγελματίες υπολογίζεται να είναι αυξημένοι 550 εκατ. ευρώ. Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν οι επαγγελματίες είναι υψηλότερα, καθώς  περισσότεροι από τους τους μισούς πιάνονται στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε το 2022 ζημιές ύψους 2.570,53 ευρώ καταβάλλοντας φόρο 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος). Και το 2023 δήλωσε ζημιές ύψους 4.164,44 ευρώ. Ωστόσο με βάση το νέο νόμο του υπολογίστηκε ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 11.720 ευρώ και καλείται να πληρώσει 1.808,31 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Αν και τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχουν αφήσει ανοιχτό παράθυρο για διορθώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς να αλλάζει όμως ο πυρήνας του μέτρου, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο. Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να περιμένει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσφεύγουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Μάλιστα σήμερα πραγματοποιούν πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τη δραστηριότητά τους. Ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας την ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Επίσης υποστηρίζουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.
Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα
Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.226.295 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος, με την «ακτινογραφία» να  δείχνει τα εξής:
Για 636.498 φορολογικές δηλώσεις ή το 28,59% του συνόλου τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760,96 εκατ. ευρώ και τον μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ.
Για 476.206 δηλώσεις ή το 21,93% το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 148,36 εκατ. ευρώ ή 311,59 ευρώ κατά μέσο όρο.
Μια στις δυο δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι μηδενική.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?