Οι φορολογούμενοι αποδεικνύονται ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Οι πολίτες φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή, τα οποία ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ, λείπουν από το κράτος πρόνοιας, την παιδεία και την υγεία και κάθε φορά που «πέφτουν» οι ίδιοι θύματα, καταγγέλλουν στις Αρχές τους επιτήδειους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αλλά και του ΣΔΟΕ, καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή appodixi μέσω κινητού, έχουν συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, ο όγκος των καταγγελιών είναι τεράστιος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες, καθώς ο αριθμός των ελεγκτών δεν επαρκεί.
Ωστόσο, αυτό που κάνουν πλέον οι ελεγκτικές Αρχές έχει τεράστιο ενδιαφέρον και διαφοροποιεί αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ως γνωστόν, έχουν ξεκινήσει οι θερινοί έλεγχοι. Τα κλιμάκια που μεταβαίνουν στους τουριστικούς, ως επί το πλείστον, προορισμούς, είναι διαβασμένα. Εκτός από τις διασταυρώσεις στοιχείων, έχουν και τις καταγγελίες. Έτσι, για παράδειγμα, στη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν 10 καταγγελίες και είχαν αξιολογηθεί ως μέτριου ενδιαφέροντος, οι ελεγκτές θα ελέγξουν και τις καταγγελίες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει φορολογική παράβαση. Με βάση τις νέες διαδικασίες, ελέγχονται σχεδόν όλες οι καταγγελίες, εκτός από αυτές που θεωρούνται αβάσιμες και δεν υπάρχουν στοιχεία.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πολλές καταγγελίες έχουν βαρύτητα και ήδη έχουν εξιχνιαστεί μεγάλες απάτες και ξέπλυμα χρήματος .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, φέτος έχουν υποβληθεί 14.352 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις και 219 για τελωνειακές παραβάσεις. Επίσης, μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν σκαναριστεί και καταγγελθεί 169.993 περιπτώσεις πλαστών αποδείξεων ή μη διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
Με την ίδια λογική λειτουργεί και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Μάλιστα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ τριμελής Επιτροπή, για τη μελέτη και αξιολόγηση πληροφοριών που σχετίζονται με την άσκηση του έργου και της αποστολής της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Έργο της Επιτροπής είναι:
Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σ’ αυτήν, πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σ’ αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε.
Η αξιολόγηση των καταγγελιών συνίσταται στον χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί και συγκεκριμένα:
Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία.
Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες.
Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης.
Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου.
Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του γενικού διευθυντή και του γενικού γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?