Απάντηση στα δύο μεγαλύτερα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αγωνίζονται αλλά αδυνατούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, θα δώσει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ-3), το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
Η νέα «ομπρέλα» χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ανοίξει το 2024, προσφέρει συνολικά 12,2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διατεθούν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όπως π.χ. το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για περιοχές απολιγνιτοποίησης κλπ).
Αυτό σημαίνει, όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, ότι ξεπερνούν το 1 δισ. τον μήνα που θα διατεθούν για μικρομεσαίες. Και τα χρήματα αυτά είναι επιπλέον των έως και 2 δισ. τον μήνα (ή συνολικά πάνω από 60 δισ. ευρώ), που θα μπουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ως το 2027.
Μόνο στην τελευταία τριετία, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης δόθηκαν σε μικρομεσαίες προνομιακά δάνεια 8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4% του ΑΕΠ.
Καινοτομία
Στόχος για φέτος που ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ-3) είναι να αυξηθούν από 40.000 σε έως και 100.000 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το νέο σύστημα έρχεται να δώσει λύση στο διπλό πρόβλημα περίπου 60.000 επιχειρήσεων που δεν μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για δάνεια, είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια και τα εχέγγυα που απαιτούνται, είτε διότι θεωρούν πολύ υψηλά τα τρέχοντα επιτόκια που έχουν διαμορφωθεί.
Σε αυτό έγκειται και η καινοτομία που για πρώτη φορά εξασφαλίζουν τα νέα προγράμματα. Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαββός, «η φετινή χρονιά ξεκινά με σημαντικές βελτιώσεις το ΤΕΠΙΧ-3. Εν σχέσει με το παρελθόν, θα στηρίζεται σε δύο άξονες: Στο Ταμείο Εγγυήσεων και στο Ταμείο Δανείων. Για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κράτος θα βοηθά με δύο τρόπους:
-Και προσφέροντας επιδότηση του επιτοκίου, ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν για τόκους περίπου 3,5% αντί 7%-7,5% που σήμερα τους προσφέρει η αγορά. Μισό επιτόκιο σημαίνει πρακτικά πολύ μικρότερη δόση, της τάξεως των 4.000 ως 4.500 ευρώ ετησίως για συνολικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ.
-Και μπαίνοντας ως εγγυητής στο δάνειο, καλύπτοντας έως και 70% τις απαιτήσεις εξασφάλισης του δανείου. Ως τάξη μεγέθους, αυτό σημαίνει ότι π.χ. για δάνειο 100.000 ευρώ, ο μικρομεσαίος πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις για τα 30.000 ευρώ και όχι για τα υπόλοιπα 70.000 ευρώ, που καλύπτονται από την εγγυοδοσία του δημοσίου.
Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, υλοποιώντας τη φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης για στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, καλύπτει τα κενά της αγοράς, παρέχοντας τις αναγκαίες εγγυήσεις μαζί με χαμηλού κόστους χρηματοδότηση».
Νέο τοπίο στις χρηματοδοτήσεις
Παρουσιάζοντας τις δράσεις αυτές, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι: «Η εικόνα της χώρας αλλάζει και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκ, με στόχο μια ανθεκτικότερη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Μαζί με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα νέα “χρηματοδοτικά εργαλεία” αποσκοπούν στη στήριξη επιχειρήσεων, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στη διεύρυνση της περιμέτρου του επιχειρηματικού δανεισμού, όπως τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και στη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφεραν κατά την παρουσίαση των νέων εργαλείων για τους μικρομεσαίους:
– Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαββός, σημείωσε πως «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ο μοναδικός εθνικός χρηματοπιστωτικός φορέας μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με στόχο τη βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Το 75% των δανείων που δίνει, κατευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους».
– Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ξεκινούν τα Προγράμματα για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και «περνάμε από τη Μετάβαση στην Ανάπτυξη αυτών των περιοχών, με νέες ευκαιρίες για όλους!».
– Ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), κ. Νίκος Σέργης, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2023 ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την υπογραφή συμβάσεων ΣΔΙΤ, ενώ ανάλογο αποτέλεσμα αναμένεται να υπάρξει και για το έτος 2024, καθώς πλήθος έργων ΣΔΙΤ βρίσκονται σε στάδιο συμβασιοποίησης. Ο Θεσμός των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ως ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο υλοποίησης έργων, παρέχοντας αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην τοπική κοινωνία».
– Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, δήλωσε ότι “με δύναμη πυρός” €2,1 δισ. και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η ΕΑΤΕ έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος θεσμικός συν-επενδυτής και καταλύτης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών venture capital / private equity και στην ανάδειξη του επιχειρηματικού ταλέντου της πατρίδας μας. Η ομάδα της ΕΑΤΕ στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της την επόμενη 2ετία, αλλά και στην προσέλκυση διεθνών επενδυτικών σχημάτων, που θα συμβάλουν έτι περαιτέρω στην αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας.
– Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε, κ. Βασίλης Σιαδήμας, ανέφερε πως «η ΜΟΔ Α.Ε. στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στέκεται στο πλευρό των δημοσίων φορέων που διαχειρίζονται προγράμματα και υλοποιούν έργα και δράσεις, κυρίως του ΕΣΠΑ».
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?