Σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, αναμένεται να αποφέρει η νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου.

Οι εξελίξεις από το πεδίο της μεγάλης επένδυσης είναι συνεχείς. Μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας, η Eldorado Gold -μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός που αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας- ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. δολαρίων, με σημαντική κάλυψη και ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η Ελληνικός Χρυσός κατάφερε να «ρίξει» το κόστος δανεισμού και να αποκτήσει σημαντική ρευστότητα και χρηματοδοτική ευελιξία. Σύμφωνα με αναλυτές, πλέον ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης τόσο των Μεταλλείων Κασσάνδρας και της ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής.

Τονωτική «ένεση» στην απασχόληση από την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η νέα επενδυτική συμφωνία εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον έχουν «κλειδώσει» επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την ανάπτυξη νέων.

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα και από το «μέτωπο» της απασχόλησης. Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας «ανοίγει» 3.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία θα δώσει προτεραιότητα στους κατοίκους του δήμου Αριστοτέλη για τη συγκεκριμένη φάση προσλήψεων. Στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

«Μπόνους» ύψους 3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι τα οφέλη που θα έχει το έργο για ελληνικές επιχειρήσεις και προμηθευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός αναμένεται να διοχετευθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσω προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί επιπρόσθετη αξία στην τοπική αγορά, ενώ θα ενισχυθεί ο τζίρος και η απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Επιπλέον, με την επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25 και πλέον έτη, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας τόσο της επένδυσης όσο και της απασχόλησης. Στο πλάνο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπεται και η διάθεση 70 εκατ. ευρώ σε ένα πρωτοφανές για την Ελλάδα πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της περιοχής και τη «χάραξη» νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα συνδέονται με το μεταλλευτικό πρότζεκτ.

Τέλος οι «αναταράξεις» -Ο μεγάλος στόχος για το ΑΕΠ
Δεν είναι όμως μόνο η τοπική κοινωνία και η απασχόληση που θα ευνοηθούν από τη μεγάλη επένδυση. Η ελληνική οικονομία πλέον βγαίνει από τα «σκοτεινά τούνελ» της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και, σταδιακά, από την κρίση της πανδημίας και εμφανίζει μια πραγματική «δίψα» για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Η ανυπομονησία είναι ακόμη μεγαλύτερη στον λαβωμένο τομέα της βιομηχανίας, στον οποίο «ποντάρει» πολλά η ελληνική κυβέρνηση, σήμερα. Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, με την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας η ελληνική οικονομία θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή στην αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Από τις αρχές της χάραξης της μεγάλης επένδυσης, ένα μεγάλο ερώτημα που εξέφραζαν πολλά μέρη ήταν το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις για το περιβάλλον της Χαλκιδικής. Παράγοντες της Ελληνικός Χρυσός διαβεβαίωναν, τότε, ότι η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα αποτελέσει οδηγό στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Τι συνέβη τελικά; Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει, η Ελληνικός Χρυσός επένδυσε από την έναρξη της υλοποίησης του έργου περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ για ένα πρότζεκτ περιβαλλοντικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσε το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ., το οποίο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου ανάλογου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ιστορικά στην Ελλάδα, και το οποίο αφορά στην αποκατάσταση συνολικής έκτασης 300.000 τ.μ. από την δραστηριότητα παλαιότερων ιδιοκτητών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Το μεγάλο στοίχημα ήταν η πλήρης επαναφορά της περιοχής στην πρότερη κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελληνικός Χρυσός φύτεψε 3.700 ενδημικά φυτά, τα οποία ανήκουν σε είδη τοπικής χλωρίδας και προέρχονται από το φυτώριο της Ολυμπιάδας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η περιοχή άρχισε να πρασινίζει ξανά, δίνοντας το «σινιάλο» ότι η περιοχή αποκαθίσταται.

Το φυτώριο στην Ολυμπιάδα

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας πλέον των 130 εκατ. ευρώ, και αντιπλημμυρική οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων της. Ακολουθώντας όσα προέβλεπε το πρότζεκτ και η νέα επενδυτική συμφωνία, η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά, μέσω ειδικών συστημάτων, για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, ενώ με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400+ σημείων, επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση 24/7 όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τα μεταλλεία.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?