Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές του χρυσού καθώς ο επιθετικός τόνος που χρησιμοποίησε εκ νέου ο κεντρικός τραπεζίτης Πάουελ έδωσε ώθηση στο δολάριο, ενώ ο χαλκός υποχώρησε σε χαμηλό 16 περίπου μηνών υπό τους φόβους για επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε τις συναλλαγές του με απώλειες 0,5% ή 8,6 δολάρια στα 1.829,8 δολ. η ουγγιά.

Παρομοίως το ασήμι Ιουλίου έχασε 38 σεντς ή 1,8% ολοκληρώνοντας στα 21,042 δολ. η ουγγιά.

Σύμφωνα με τον Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτή της AvaTrade, οι απώλειες του χρυσού οφείλονται κυρίως «στην ενδυνάμωση του δολαρίου, καθώς η Fed αναμένεται να ακολουθήσει ακόμα πιο επιθετική πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος του δολαρίου καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο ακριβό για κατόχους άλλων ισοτιμιών και ως εκ τούτου είθισται να περιορίζει τη ζήτησή του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο κογκρέσο, ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς μια πιθανότητα, αν και τόνισε ότι η Fed δεν επιχειρεί να την προκαλέσει προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίζει τη μάχη απέναντι στην πληθωρισμό «χωρίς επιφυλάξεις», σε μία διατύπωση που εκλήφθηκε ως ένδειξη επιθετική στάσης.

Κατά τα άλλα, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατέγραψε ραγδαία επιβράδυνση τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας την υφεσιακή δυναμική που αναπτύσσεται.

Κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στην τιμή του χαλκού, του κατεξοχήν βιομηχανικού μέταλλου, ο οποίος είδε την τιμή του να πραγματοποιεί βουτιά 5,2% ή 20 σεντς κλείνοντας στα 3,739 δολάρια η λίβρα, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 περίπου μηνών.

Κατά τα άλλα, πτωτικά κινήθηκε και η πλατίνα με σημαντικές απώλειες 2,4% στα 904,4 δολάρια η ουγγιά, ενώ το Παλλάδιο σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.824 δολ. η ουγγιά.

Πηγή: capital.gr

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Copyright © 2022 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Αποστέλλεται

Log in with your credentials

Forgot your details?