Προθεσμία έως την προσεχή Δευτέρα 1η Απριλίου έχουν τα επαγγέλματα που εντάσσονται στους 35 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους δεν ήταν υποχρεωτικά τα POS, προκειμένου να τα ενεργοποιήσουν. Πλέον η χρήση των POS καθίσταται υποχρεωτική, εκτός από τις λαϊκές και τις υπαίθριες αγορές, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα ταξί, στα θέατρα και στα σινεμά.
Επίσης, POS πρέπει να διαθέτουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι μεσίτες, oι υπηρεσίες leasing καθώς και τα διαφημιστικά γραφεία.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους σε όλη τη λιανική με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων θα πρέπει να δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτες μέσω POS ενώ  οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.
Τα πρόστιμα
Οποιος δεν εγκαταστήσει POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών (σύστημα IRIS) θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση.
Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.
Πληρωμές μέσω IRIS
Οι καταναλωτές  μπορούν να κάνουν πληρωμές με ένα κλικ ακόμα και από το κινητό, χωρίς χρεώσεις καθώς όλοι οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φτάνουν τα 1.500 ευρώ κατά περίπτωση.
Πρόκειται για το σύστημα IRIS μέσω του οποίου γίνονται συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς, εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Όποιος υπόχρεος αγνοήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.  «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός πολυαναμενόμενου έργου, που θα ξαναγράψει τους κανόνες της υγιούς επιχειρηματικότητας και θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επισημαίνοντας ότι η φορολογική διοίκησις απέστειλε ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS.
Με τα e-mail οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι την 1η Απριλίου 2024 να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση από την οποία έχουν προμηθευτεί την ταμειακή τους μηχανή και, κατά περίπτωση, να:
κλείσουν ραντεβού σε ημερομηνία εντός του Απριλίου, για την αναβάθμιση της ταμειακής τους μηχανής και τη διασύνδεσή της  με το POS που διαθέτουν,
δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP). Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31.5.2024 ή για τις 30.6.2024 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31.5.2024).
Αν η επιχείρηση από την οποία προμηθεύτηκαν την ταμειακή τους μηχανή δεν έχει διαθεσιμότητα για ραντεβού εντός του Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:
απευθυνθούν σε άλλη επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης, που θα έχει διαθεσιμότητα,
δηλώσουν στο Μητρώο POS έως τις 29 Μαρτίου 2024 την πρόθεσή τους να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή με μια πιστοποιημένη λύση All-in-One, την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν και να θέσουν σε λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2024.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?