Τέλος μπαίνει στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, η κυβέρνηση έκανε δεκτές τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων για κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το μέτρο κατάργησης της μάσκας

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας για τη χρήση μάσκας ξεκινά από την 1η Ιουνίου και θα ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Τότε, το εν λόγω μέτρο θα επανεξεταστεί από τους ειδικούς, αναλόγως και με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα εκείνη την περίοδο.

Πού καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας 

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η Επιτροπή Ειδικών και ανακοίνωσε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η μάσκα καταργείται σε όλα τα καταστήματα.

Επίσης, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε στα αεροπλάνα, αλλά ούτε και στις υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση (τρένα, ΚΤΕΛ, κλπ.).

Βεβαίως, η κατάργηση της μάσκας αφορά τόσο τους πελάτες, όσο και τους εργαζόμενους.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν καταργείται από παντού, καθώς παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν.

Παράλληλα, υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή στα αστικά λεωφορεία, στο μετρό, στα τρόλεϊ, στο τραμ και στον ηλεκτρικό.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για σχολεία και πλοία

Πάντως, εκκρεμότητα παρέμεινε αναφορικά με τα σχολεία και τα πλοία.

Και αυτό διότι η Επιτροπή Ειδικών θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στην ακτοπλοΐα, όπως και σε μαθητές και καθηγητές, βάσει των δεδομένων που θα εξεταστούν.

Τέλος τα πρόστιμα για τη μάσκα

Φυσικά, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι μαζί με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας τελειώνει και το διοικητικό πρόστιμο.

Ωστόσο, όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?