Μεγάλες αλλαγές στα εισοδηματικά αλλά και στα ηλιακά κριτήρια, φέρνουν περισσότερους δικαιούχους που θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος «Σπίτι μου 2».
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέα σενάρια που προβλέπουν αύξηση έως και 25% στα υφιστάμενα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν νέοι δικαιούχοι που στην πρώτη φάση του προγράμματος αποκλείονταν.
Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει το newmoney, αρχικά αποσκοπούσε στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 39 ετών. Με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις, το ηλικιακό κριτήριο διευρύνεται ουσιαστικά και πιθανότατα θα καταλαμβάνει και άτομα ηλικίας μέχρι και 50 ετών.
Παράλληλα εξετάζεται να διευρυνθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Για άγαμους χωρίς παιδιά, ως «βάση» θεωρείτο το εισόδημα των 16.000 ευρώ ετησίως. Σχεδιάζεται όμως να αυξηθεί κατά 25% ώστε να περιλάβει και όσους έχουν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ετησίως. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι δεν θα αποκλείονται πλέον μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο μισθό πάνω από 1.140 ευρώ, ούτε δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό πάνω από 1.300 ευρώ το μήνα. Το νέο κριτήριο θα επιτρέπει να ενταχθούν και μισθωτοί με μισθό της τάξεως των 1.430 ευρώ μηνιαίως, ή και δημόσιοι υπάλληλοι με αποδοχές 1.666 ευρώ (καθώς αμείβονται σε δωδεκάμηνη βάση).
Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλεται επίσης για να αυξηθούν και τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια για έγγαμους δικαιούχους με παιδιά. Με την ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, θα λάβουν περισσότεροι επιδότηση για φθηνά ή και άτοκα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν πριν την ΔΕΘ και μετά από την παρουσίαση που θα γίνει στην Κομισιόν. Και μεταξύ άλλων εξετάζονται:
– το ηλικιακό όριο αλλάζει και, αντί από 25 έως 39 ετών, αναμένεται πλέον να αυξηθεί όχι στα 49 αλλά στα 50 έτη.
– το εισοδηματικό κριτήριο θα αυξηθεί από τα 16.000 στα 20.000 ευρώ για άγαμους δικαιούχους. Θα παραμένει όμως ότι θα απαιτείται και ένα «μίνιμουμ» ετήσιο εισόδημα (στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν στα 10.000 ευρώ) προκειμένου να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δανείου. Το όριο των 10.000 ευρώ έχει σχεδόν καλυφθεί μετά και την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά ενδεχομένως να παραμείνει ίδιο και να μην αλλάξει.
– αλλαγές εξετάζονται και στα ανώτατα εισοδηματικά όρια που ίσχυαν για οικογένειες με παιδιά: είχαν οριστεί στα 24.000 ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες στα 27.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
Αλλαγές ή βελτιώσεις εξετάζονται και στη διαδικασία που απαιτείται για να «κλειστεί» το δάνειο και το σπίτι. Με το προηγούμενο πρόγραμμα ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει προέγκριση επιδότησης δανείου πριν ακόμα συμφωνήσει την αγορά του σπιτιού. Θα έπρεπε όμως να το «κλείσουν» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.
Ακίνητα παλαιότητος
Στο προηγούμενο πρόγραμμα, το 75% του κεφαλαίου που χορηγείτο από τη ΔΥΠΑ ήταν άτοκο. Πρακτικά οι δικαιούχοι μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνειο αγοράς κατοικίας με επιτόκια που ξεκινούσαν από 1,05% μετά την σχετική επιδότηση. Ενδεχομένως το ύψος της επιδότησης να μειωθεί από 75% σε 50%, για κάποιες κατηγορίες ωφελουμένων τουλάχιστον (πχ για άγαμους). Ωστόσο για τρίτεκνους και πολύτεκνους το δάνειο ήταν και αναμένεται να παραμένει 100% άτοκο.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μην έχουν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας τους. Τα επιλέξιμα ακίνητα πρέπει να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.
Το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε -και δεν αναμένεται να αλλάξει στο νέο- ότι το μέγιστο ύψος δανείου δεν θα υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και σε διάρκεια τα 30 έτη ενώ καλύπτει μέχρι το 90% της αξίας αγοράς της κατοικίας.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?