Νέα μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη, με την ενίσχυση του δολαρίου να συμβάλλει στη διολίσθηση του πολύτιμου μετάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ICE US Dollar, ένας δείκτης της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτος, ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,5% και ανήλθε στα 105,03.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι αυξανόμενες εκτιμήσεις ότι η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ύφεση την οικονομία, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια όπως το πολύτιμο μέταλλο, συνέβαλε ώστε οι πιέσεις στον χρυσό και κατ’ επέκταση οι απώλειές του να περιοριστούν.

Τα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, συνήθως επωφελούνται σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, όπως η τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί όπως επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, από το συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, αυξάνουν το ευκαιριακό κόστος του πολύτιμου μετάλλου που δεν προσφέρει απόδοση.

Έτσι, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε την Τετάρτη με πτώση κατά 3,70 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 1.817,50 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του πλέον ενεργού συμβολαίου από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Απώλειες “έγραψε” και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να χάνει 13 σεντς ή 0,6% και να τερματίζει την ημέρα στα 20,738 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Σχεδόν αμετάβλητο έκλεισε το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για τον χαλκό, στα 3,7805 δολάρια η λίβρα.

Στον αντίποδα, με κέρδη ολοκλήρωσε την ημέρα το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα, που ενισχύθηκε κατά 4,30 δολάρα ή 0,5% στα 909,90 δολάρια η ουγγιά, όπως και το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου, που σημείωσε άνοδο κατά 84,70 δολάρια ή σχεδόν 4,6% και έκλεισε στα 1,946,60 δολάρια η ουγγιά.

Πηγή: capital.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?