Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομαχανιών στηρίζει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ασφάλεια και χαρακτηρίζει “αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενέργεια”.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του, η ανάγκη αντιμετώπισης των δομικών ζητημάτων της ενεργειακής μετάβασης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒ αναφέρει: 

“Με την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ήπειρό μας διερράγη η ειρήνη, χάνονται ανθρώπινες ζωές, και απειλούνται θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες βάσεις της ζωής μας στην Ευρώπη και θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας να τις υπερασπιστούμε σθεναρά, όπως κάνει και σύσσωμη η ευρωπαϊκή επιχειρηματική οικογένεια, στηρίζοντας τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Στεκόμαστε, παράλληλα, δίπλα στους πολίτες της Ουκρανίας και στους πολλούς πρόσφυγες, που αναγκάζονται να εκπατριστούν, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια,  σε συντονισμό με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε ως πραγματική ένωση και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα και σχετικά με άλλα εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, όπως η ανθρωπιστική κρίση και το νέο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και η αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας και των δυσμενών επιπτώσεών της στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, τόσο άμεσα, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε εθνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων ενεργειακή κρίση που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανακοίνωσε σήμερα μία σειρά μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ, ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε -σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα- να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.  Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας”.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?