Εκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπό τον Θάνο Πλεύρη, έδωσε σήμερα το υπ. Υγείας για τις εξελίξεις στην πανδημία, αλλά και τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν εκτός από τον κ. Πλεύρη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Υγείας είπε:

«Μετά από δυο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, 75% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί ενώ παράλληλα λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και πλέον έχει τεχνογνωσία και φάρμακα, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ για να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, θα το στηρίξουμε και με πόρους και παράλληλα μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας.

Μπαίνουμε στη φάση της συνυπαρξης με τον ιό.

Δεν πιστεύουμε στην λογική της zero covid που αποτυγχάνει.

Μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα είναι δυναμικό, θα βλέπουμε πως πηγαίνει και θα προσαρμοζόμαστε.

Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου.

Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ο πιο σημαντικός δείκτης της πανδημίας

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, εξήγησε:

Ορίζεται ως η διαφορά του αριθμού των θανάτων σε μια περίοδο με τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων την ίδια περίοδο.

Ο αριθμός θανάτων covid δεν είναι ο σωστός τρόπος σύγκρισης μεταξύ χωρών.

Τι θα γίνει με τα τεστ στα σχολεία
Οπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση και μετά το Πάσχα τεστ θα γίνονται μόνο σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

Αν έχουμε ένα παιδί που διαγιγνώσκετε με κοβιντ θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα.

Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό.

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?