Ο χρυσός καταγράφει έντονη μεταβλητότητα, σημειώνοντας απότομη πτώση και στη συνέχεια μία επίσης απότομη ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το βίαιο sell-off των μετοχών και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η τιμή spot του χρυσού – ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ράλι κοντά σε ρεκόρ- αρχικά υποχώρησε περισσότερο από 1% πριν ανακάμψει και κυμανθεί με μικρή μεταβολή κοντά στα 2.440 δολάρια ανά ουγγιά.
Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο σχεδόν 20% φέτος εν μέσω αυξημένης ζήτησης για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η απήχηση του χρυσού στους επενδυτές δίνει ώθηση σε παραγωγούς όπως η Alamos Gold. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζον Μακλάσκι υποστηρίζει ότι η εταιρεία καταγράφει «αυξημένη παραγωγή σε όλες τις μονάδες μας», προσθέτοντας ότι «δεδομένης της αύξησης της τιμής του χρυσού, η παραγωγή μας αυξάνεται, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος μας».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα τουλάχιστον 2.650 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους, με τις τιμές να τροφοδοτούνται από τις γεωπολιτικές αναταραχές, τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και τις ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αυξανόμενη ανησυχία για μια βαθύτερη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ έπληξε τις αγορές μετοχών, με τους συναλλασσόμενους να ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται, πια, πίσω από την καμπύλη των αναγκαίων μειώσεων των επιτοκίων.
Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, επικρατεί αυξημένη ανησυχία ότι η εξαιρετικά τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη, άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Σημειωτέον πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν και τα παραστρατιωτικά παρακλάδια του ως αντίποινα για τις δολοφονίες αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.
Ο χρυσός είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, με τα κέρδη να ενισχύονται από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, τους Ασιάτες καταναλωτές και, πιο πρόσφατα, τις προσδοκίες ότι η Fed πλησιάζει σε μείωση των επιτοκίων.
Ενώ το μέταλλο συνήθως επωφελείται από τη ζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων σε περιόδους χρηματοπιστωτικής και γεωπολιτικής πίεσης, μπορεί να αποδυναμωθεί εάν οι εκποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου αποδειχθούν ιδιαίτερα ξαφνικές ή έντονες.
Η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 2.440,70 δολάρια ανά ουγγιά το μεσημέρι στη Σιγκαπούρη, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησαν για όγδοη συνεδρίαση και ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index κατέγραψε παράλληλη πτώση.
Την περασμένη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο άνω του 2%, ξεπερνώντας τα 2.477 δολάρια, καταλήγοντας σε απόσταση 10 δολαρίων από το υψηλό ρεκόρ του.
Το ασήμι κατέγραψε αρχικά πτώση της τάξης σχεδόν του 2% και στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του, ενώ το παλλάδιο και η πλατίνα κυμάνθηκαν χαμηλότερα.