Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές του χρυσού σήμερα σήμερα Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια, καθώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ράβδους φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται σε τροχιά να σημειώσουν νέα υψηλά επίπεδα το επόμενο έτος και θα μπορούσαν να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων, ανέφεραν οι αναλυτές, επικαλούμενοι τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, την πιθανότητα υποχώρησης του δολαρίου, αλλά και τις ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Οι τιμές του μετάλλου αυξάνονται επί δύο συνεχόμενους μήνες, καθώς η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων παρέχουν περαιτέρω στήριξη. Ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω της ιδιότητάς του ως αξιόπιστου επενδυτικού καταφυγίου.

«Η αναμενόμενη υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των επιτοκίων σε όλη τη διάρκεια του 2024 είναι βασικοί θετικοί παράγοντες για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της της UOB, Χενγκ Κουν Χάου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Ομοίως, άλλος αναλυτής είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές του χρυσού.

«Απλώς υπάρχει λιγότερη μόχλευση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2011 στον χρυσό … η οποία θα περάσει τις τιμές από τα 2.100 δολάρια και θα θέσει σε προοπτική τα 2.200 δολάρια/ουγγιά», δήλωσε ο Νίκι Σιλς, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.

Ό,τι λάμπει είναι χρυσός

Οι τιμές spot αυξήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ στα 2.110,8 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα πριν υποχωρήσουν ελαφρώς. Αυτή τη στιγμή ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.105,80 με άνοδο 0,8%.

Την Παρασκευή, άγγιξε τα 2.075,09 δολάρια για να ξεπεράσει το πολύτιμο ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ των 2.072,5 δολαρίων στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο Μπαρτ Μέλεκ, επικεφαλής των στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις ισχυρές αγορές των κεντρικών τραπεζών να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για την ενίσχυση των τιμών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.

«Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση από τον επίσημο τομέα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Μέλεκ.

Μια πιθανή στροφή πολιτικής από τη Fed το 2024 θα μπορούσε επίσης να αναμένεται, πρόσθεσε. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο και αυτό καθιστά τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση.

Η Fed ξεκίνησε τη σταθερή ροή αυξήσεων των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, μειώνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τη ζήτηση για χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους, καθώς περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα γίνονται πιο προσοδοφόρα λόγω των υψηλότερων αποδόσεών τους.

Στις 29 Νοεμβρίου, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι οραματίζεται χαλάρωση της πολιτικής του εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να μειώνονται τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, γεγονός που ώθησε τους αναλυτές να προβλέψουν αύξηση των τιμών του χρυσού.

Την Παρασκευή, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απέκρουσε τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι η Fed μπορεί τουλάχιστον να έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων προς το παρόν.

«Πιστεύουμε ότι οι κύριοι παράγοντες που θα ενισχύσουν τον χρυσό το 2024 θα είναι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed των ΗΠΑ, ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικής έντασης», ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της η BMI, ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?