Σε θετικό έδαφος αλλά με οριακά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο χρυσός, που δείχνει να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις αβεβαιότητες του οικονομικού outlook καθώς συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τα αυξημένα επιτόκια.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισε τις συναλλαγές της ημέρας στα 1.681 δολάρια η ουγγιά με μικρή άνοδο 0,3% ή μόλις 5 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξηση χτες τα επιτόκια της κατά ακόμα 75 μονάδες – η τρίτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση τέτοιου μεγέθους που κάνει – ενώ σηματοδότησε θα συνεχίσει αυξητικά και δεν πρόκειται να τα μειώσει πριν το 2024.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σήμερα μπαράζ αυξήσεων και στην Ευρώπη, με τη Βρετανία, την Ελβετία και τη Νορβηγία να ανεβάζουν επίσης το κόστος δανεισμού τους, κάτι που εντείνει τις πιέσεις στο χρυσό ο οποίος θεωρείται μεν αντιστάθμισμα στον αχαλίνωτο πληθωρισμό αλλά δεν προσφέρει σταθερή επιστροφή επένδυσης.

Παρομοίως, το δολάριο ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 0,5% έναντι ενός καλαθιού βασικών ισοτιμιών με φόντο τις περιοριστικές χρηματοδοτικές συνθήκες, κάτι που καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο ακριβό για αγοραστές που είναι κάτοχοι άλλων νομισμάτων.

Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «θα φέρει το χρυσό τελικά κάτω από τα 1.600 δολάρια και πιθανώς όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον».

Κατά τα άλλα ήπια ανοδικά κινήθηκε και το ασήμι, που είδε το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να ενισχύεται κατά 0,7% κλείνοντας στα 19,617 δολ. η ουγγιά.

Το παλλάδιο συνέχισε το ράλι του με νέο άλμα 2,4% που έφερε την τιμή του στα 2.174 δολ. η ουγγιά, ενώ αντίθετα η πλατίνα υποχώρησε 1,1% στα 907 δολ. η ουγγιά και ο χαλκός σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στα 3,471 δολ. η λίβρα.

Πηγή: capital.gr

Copyright © 2022 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Αποστέλλεται

Log in with your credentials

Forgot your details?