Νέο ρεκόρ για τον χρυσό, ενώ το ασήμι έφτασε σε υψηλό δύο ετών, καθώς αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024, ενώ ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να μιλήσει αργότερα την Τετάρτη 3/4.

Ο ράβδος ανήλθε σε νέα κορυφή πάνω από τα 2.288 δολάρια ανά ουγγιά πριν διαπραγματευτεί με μικρή μεταβολή, ενώ το ασήμι ξεπέρασε τα 26 δολάρια ανά ουγγιά. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly και η ομόλογός της στο Κλίβελαντ Loretta Mester – και οι δύο ψηφίζουν για τις αποφάσεις πολιτικής φέτος – δήλωσαν ότι τρεις μειώσεις είναι πιθανές κατά τη διάρκεια του 2024, αν και δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Τα χαμηλότερα επιτόκια ωφελούν τα μη αποδίδοντα μέταλλα.

Ο χρυσός έχει ανέβει κατά σχεδόν 11% φέτος, σημειώνοντας μια σειρά από ρεκόρ στη διαδικασία, λόγω των προσδοκιών ότι τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ είναι στον ορίζοντα. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη έχουν δημιουργήσει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τον πιθανό χρόνο των όποιων μειώσεων από τη Fed, όπως γράφει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Fed Πάουελ αναμένεται να μιλήσει αργότερα την Τετάρτη, προσφέροντας ενδεχομένως νέες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές της πολιτικής του. Στο τέλος της εβδομάδας, τα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες θα εξεταστούν επίσης προσεκτικά, με υγιή αύξηση της απασχόλησης να αναμένεται, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν επίσης βοηθήσει τον χρυσό φέτος, με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή να αυξάνει την ελκυστικότητά του ως καταφύγιο. Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση στο Ισραήλ αφού το κατηγόρησε για μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άσκησε την πιο αυστηρή κριτική του στη συμπεριφορά του Ισραήλ κατά τους μήνες από τότε που ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο χρυσός spot σημείωνε άνοδο 0,2% στα 2.284,86 δολάρια ανά ουγγιά στις 13:50 στη Σιγκαπούρη, αφού είχε αγγίξει τα 2.288,40 δολάρια. Το ασήμι σκαρφάλωσε στα 26,5567 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Η πλατίνα και το παλλάδιο σημείωσαν άνοδο, ενώ ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index ήταν σταθερός.

Η πτώση του ανοιχτού ενδιαφέροντος υποδηλώνει ότι η κάλυψη των ανοιχτών θέσεων μπορεί να συνέβαλε στο πρόσφατο ρεκόρ του χρυσού, σύμφωνα με την Suki Cooper, αναλύτρια της Standard Chartered Plc. Η απουσία ενός νέου καταλύτη που οδηγεί το μέταλλο σε υψηλότερα επίπεδα «καθιστά πιο πιθανό η δράση των τιμών να είναι ασταθής και επιρρεπής σε διορθώσεις», είπε.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?