Μια σειρά φορο -κινήτρων για την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων οι οποίοι αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις ή τις ρυθμισμένες οφειλές τους,  εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπει ένα φρένο στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ειλημμένη απόφαση είναι η σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες από το φθινόπωρο ενώ στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η μείωση των ποσοστών παρακράτησης για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων αλλά και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος όταν εξοφλείται εγκαίρως.

Ειδικότερα το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προβλέπει:
Ενεργοποίηση του μέτρου της σταδιακής αποδέσμευσης κατασχεμένων λογαριασμών από το φθινόπωρο. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 μέχρι και σήμερα παραμένει «στα χαρτιά».
Πλέον προβλέπεται  η  ενεργοποίησή του, τον προσεχή Σεπτέμβριο ενώ εξετάζονται και  βελτιώσεις στο μέτρο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που έχει «κλειδώσει» η Εφορία λόγω οφειλών. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το μέτρο θα βοηθήσει τους συνεπείς οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία. Με βάση τη ψηφισμένη ρύθμιση το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να «βάζει χέρι» θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλλει δυο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.
Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:
Ο φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στο τραπεζικό του λογαριασμό
Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα με περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, το όριο των 1.250 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
Χαμηλότερη παρακράτηση για ενημερότητα
Εξετάζεται να μειωθεί το ποσό των χρημάτων που θα παρακρατά η εφορία στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού και οι οποίοι χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου η πληρωμή για υπηρεσίες στο Δημόσιο. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η εφορία προχωράει σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών μέσω του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τους μηνιαίες δόσεις. Επισημαίνεται ότι με το σημερινό νομοθετικό ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού, το ύψος τους ρυθμισμένης οφειλής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τα ποσοστά παρακράτησης κλιμακώνονται από 10%-70%. Αυτό που σχεδιάζεται είναι  τους «κούρεμα» ώστε να μην υπερβαίνουν το 50% ώστε  να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τους οφειλέτες.
«Μπόνους» για όσους εξοφλούν νωρίς το φόρο εισοδήματος
Εξετάζεται η αύξηση την έκπτωσης για όσους εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει αύξηση του ποσοστού έκπτωσης πάνω από 3% που είναι σήμερα για όσους εξοφλούν πριν τις 31 Ιουλίου την οφειλή και ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής. Πάντως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?