Η Ελβετία εισήγαγε 284 κιλά χρυσού από τη Ρωσία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων, λιγότερο από τους άνω των τριών τόνους που εισήγαγε τον Μάιο, γεγονός που πυροδότησε συζήτηση για το εάν η αποδοχή του ρωσικού χρυσού βοήθησε στη χρηματοδότηση του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές ελβετικού χρυσού από τη Ρωσία μειώθηκαν στα 284 κιλά τον Ιούνιο από τα 3.089 κιλά τον Μάιο.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ενώ η Ελβετία είναι ένας σημαντικός κόμβος διύλισης χρυσού.

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, συμφώνησαν σε απαγόρευση των νέων ρωσικών εισαγωγών χρυσού στη συνεδρίαση της G7 τον προηγούμενο μήνα και η Κομισιόν πρότεινε επίσης νέες κυρώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού χρυσού.

Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού μπορεί να αποσαφηνίσει τη νομική κατάσταση στην Ελβετία, ανέφερε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού διυλιστηρίου χρυσού, Argor Heraeus.

“Ανεξαρτήτως του τι είναι νόμιμο, δεν υπάρχει χώρος για τον ρωσικό χρυσό στην Ελβετία, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του πολέμου”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Agor έχει διακόψει όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ρώσους μετά την εισβολή.

Η επίσης ελβετική εταιρεία διύλισης χρυσού Valcambi, έλαβε διαφορετική θέση σε ανακοίνωσή της αυτόν τον μήνα, εξηγώντας ότι οι εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία δεν απαγορευόταν γενικώς και ότι έμποροι όπως η ίδια, θα μπορούσαν να εισάγουν και να επεξεργαστούν χρυσό, εάν τηρούσαν όλες τις νομικές υποχρεώσεις.

Πηγή: capital.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?