Μήνυμα του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών,Πέτρου Καλπακίδη, προς τους Έλληνες Κοσμηματοποιούς και Ωρολογοποιούς για το Νέο Έτος, 2024

Αγαπητές μου – αγαπητοί μου,

Η χρονιά που μας αποχαιρετά, είχε προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια, όμως καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το 2023 αποτέλεσε μια χρονιά με τις δικές της ιδιαιτερότητες, μια χρονιά που κυριάρχησε η γενικότερη ακρίβεια, το υψηλό κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, η συρρίκνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών, οι αλλαγές στη φορολογία, μια νέα πολεμική σύρραξη, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το αντιφατικό και δύσκολο περιβάλλον κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε, να παραμείνουμε δυνατοί και να συνεχίσουμε να επιχειρούμε, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες.

Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην τουριστική περίοδο που άφησε θετική αύρα στην ελληνική οικονομία, καταγράφοντας νεες επιτυχίες,  δίνοντας ώθηση και στον δικό μας κλάδο που λειτουργεί σαν συγκοινωνούν δοχείο με τον τουρισμό.

Οι κλαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων και προσέθεσαν το δικό τους, πολύτιμο λιθαράκι στο χώρο μας, ως αποτέλεσμα και της κοπιώδους και αγαστής συνεργασίας της διοίκησης της ΠΟΒΑΚΩ με τους επικεφαλής της ΔΕΘ – Ηelexpo.

Tη χρονιά που μας πέρασε η ΠΟΒΑΚΩ δεν σταμάτησε να στηρίζει τον συνάνθρωπο, μέσα από δράσεις που τον θέτουν στο επίκεντρο. Ενδεικτικά αναφέρω τη  οικονομική στήριξη προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μέσω των τοπικών συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας, από το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας Daniel.

Παράλληλα συνέχισε και το 2023 την ενίσχυση, μέσω δωρεών, προς σχολές αργυροχρυσοχοΐας, καθώς αποτελεί διαχρονική στρατηγική μας η στήριξη νέων ανθρώπων προκειμένου να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μεγαλουργήσουν στο χώρο μας.

Πιστεύοντας στην αποκέντρωση, πραγματοποιήσαμε τη γενική συνέλευση στην πόλη της Μυτιλήνης, εφαρμόζοντας τη βούληση της ΠΟΒΑΚΩ, να βρίσκεται κοντά στους συλλόγους της περιφέρειας.  Η αποκέντρωση αποτελεί επιλογή μας, και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας σε πόλεις που βρίσκονται οι σύλλογοι μέλη μας.

Στην νέα χρονιά θα παρουσιαστεί ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της διοίκησης της ΠΟΒΑΚΩ, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που οδεύει προς την ολοκλήρωση του και στοχεύει στην προβολή και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κοσμήματος ανά τον κόσμο.

Επιστημονική συνεργάτιδα για το ντοκιμαντέρ, διαρκείας 9 λεπτών, είναι η γνωστή λαογράφος Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σκηνοθέτιδα η Ειρήνη Στείρου, ενώ από πλευράς Ομοσπονδίας, υπεύθυνος παραγωγής είναι ο γενικός γραμματέας και τομεάρχης πολιτισμού της ΠΟΒΑΚΩ, Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, συνεπικουρούμενος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γιαμπουρά και Γιάννη Συρμακέση.

Αγαπητοί μου,

Μπροστά μας έχουμε μια νέα χρονιά. Η ανατολή κάθε νέας χρονιάς γεννά προσδοκίες για καλύτερες ημέρες, με λιγότερες εκπλήξεις και περισσότερη ομαλότητα και ηρεμία. Ελπίδα όλων μας είναι το 2024 να αποτελέσει μια καλή χρονιά για το μικρομεσαίο επιχειρείν, το οποίο ευελπιστούμε να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Δεν πρέπει να λησμονούμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, με διάρκεια, με ανθεκτικότητα και με προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής, χωρίς υγιείς και ισχυρές μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν μέλλον και δυνατότητες.

Το 2024 πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ισχυροποιηθεί, έτι περαιτέρω, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και παράλληλα να αντιμετωπιστούν τα απόνερα που δημιουργούν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον οι γεωπολιτικές εξελίξεις από τις συρράξεις στην ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας και  την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να παρέχονται περισσότερα κίνητρα, ευκαιρίες και υποστήριξη. Ενός περιβάλλοντος, που θα επιτρέπει στη μικρή επιχείρηση όχι απλώς να επιβιώνει οριακά. Αλλά να επενδύει, να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, να συνεργάζεται, να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει – όσο άλλες θα γεννιούνται.

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι ειρηνική, δημιουργική, εποικοδομητική με περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές για όλους μας.

Πολλές ευχές για προσωπική και οικογενειακή ευημερία!

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?