Αγαπητές μου, αγαπητοί μου,

Αποχαιρετούμε ένα έτος με αρκετές προκλήσεις για την πατρίδα μας αλλά και παγκοσμίως, με την πανδημία να επελαύνει, αφαιρώντας εν μέρει την αίγλη κάθε γεγονότος. Οι περιορισμοί συνεχίστηκαν όλη τη χρονιά συνταράσσοντας την οικονομία, τους δεσμούς της οικογένειας, την ψυχική μας ισορροπία, δυσχεραίνοντας τα σχέδια για οποιαδήποτε πρόοδο, ατομική ή συλλογική. Ακόμα και οι πιο απλές συνήθειες, επηρεάστηκαν βαθιά, καθώς ελλόχευε διαρκώς η ανησυχία, η οποία προσέκρουε στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Παράλληλα, το κράτος κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πολλαπλά μέτωπα, καθώς, δοκιμάστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπερβαίνοντας εαυτόν εν μέσω αντίξοων συνθηκών. Όλοι μας, ωστόσο, αντιληφθήκαμε πρωτίστως την ευάλωτη φύση μας, συνάμα όμως και τη σημασία της αλληλεγγύης και τους δεσμούς αλληλεξάρτησης μεταξύ μας, όντες κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

Η οικονομία για άλλη μια χρονιά συνέχισε να κλυδωνίζεται από ένα πρωτόγνωρο χειρόφρενο, την αναμονή για τα βοηθήματα από το κράτος και την προσμονή ενός πολυπόθητου τέλους, προς το οποίο τα βήματα είναι αργά.

Ο εμπορικός κόσμος αναταράχτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τον κλάδο μας να βιώνει περιοδικές παύσεις και αγωνία, με συνέπεια οι επιχειρήσεις μας να βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε κατάσταση αναμονής και πάλης για τις βασικές μας επιδιώξεις.

Ωστόσο, στη ζωή μας μπήκε το εμβόλιο που μας προσέφερε με τη μεθοδικότητά της η επιστημονική κοινότητα, με αρωγούς την τεχνολογική εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της εποχής, γεμίζοντας πάλι με ελπίδα και αισιοδοξία τη ματιά μας για ένα καλύτερο αύριο.

Η απερχόμενη χρονιά συνιστά συμβολικό ορόσημο για το έθνος μας. Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 είναι μια αφορμή να αντλήσουμε έμπνευση από την αυτοθυσία και τη συλλογικότητα των προγόνων μας. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε τη σκέψη και να αφουγκραστούμε το συναίσθημά μας, με το βλέμμα μας στην ενότητα και τη συνεργασία, καθότι είναι ο μόνος δρόμος προς ένα καλύτερο αύριο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών αντλώντας έμπνευση από όλα τα παραπάνω, διοργάνωσε τον 32ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, τιμώντας τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τίτλο: «1821 : Σύγχρονη Ματιά 200 Χρόνια Μετά», στοχεύοντας στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ελληνικού κοσμήματος, συνυφασμένου με ιστορικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, το 2021, τηρουμένων των αναλογιών, διοργανώθηκε η Έκθεση «KOSMIMA», που φιλοξενήθηκε στη ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη με τους επαγγελματίες του κλάδου του κοσμήματος, να δίνουν και πάλι τα χέρια, κάτι που το 2020 κατέστη αδύνατον.

Παράλληλα, προοίμιο επιστροφής στην κανονικότητα φαίνεται πως αποτελεί η Athens International Jewellery Show που αναμένεται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2022 στην Αθήνα, αποτελώντας με τη σειρά της σπουδαίο μήνυμα αισιοδοξίας.

Εντός του έτους, η Ομοσπονδία πράττοντας το καταστατικό της καθήκον διεξήγαγε τις αρχαιρεσίες της, από της οποίες αναδείχθηκε το νέο και ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες υπήρξε σχεδόν καθολική, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον των στελεχών του κλάδου για τις συλλογικές προσπάθειες

Αγαπητές μου, αγαπητοί μου

Στον απόηχο του 2021, οφείλω να αναγνωρίσω την επάξια συμβολή των επιχειρηματιών του κλάδου μας στην απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, το ήθος τους στην επιταγή του κράτους, με σκοπό τη διατήρηση του αγαθού της υγείας και την επιμονή τους, παρόλες τις δυσκολίες που παρεμβλήθηκαν και σε καιρούς ιδιαιτέρως απαιτητικούς, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διατηρώντας με το κεφάλι ψηλά τις επιχειρήσεις του κλάδου και προβάλλοντας το ελληνικό κόσμημα και την ιδιαίτερη αξία του.

Οι παρούσες συνθήκες είναι μια πρόκληση, τα μέτρα αναδιαμορφώνονται διαρκώς ανάλογα με τις περιστάσεις και η ΠΟΒΑΚΩ κατέβαλε, και θα συνεχίσει να το πράττει, κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να γνωστοποιούνται στους αρμοδίους τα προβλήματα του κλάδου και αδιάκοπα να τελεί ενέργειες προς την αντιμετώπισή τους. Αίτημά μας είναι η Πολιτεία να ενισχύσει παντοιοτρόπως όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως να στοχεύσει σε αύξηση της ρευστότητας και να σταθεί στο πλευρό της εμπορικής και τουριστικής επιχείρησης, που αποτελούν βασικούς πυλώνες του ελληνικού εισοδήματος.

Επιτρέψτε μου, την οποιαδήποτε ευαισθησία, καθώς απορρέει από ένα βαθύ αίσθημα πίστης, ότι μία μέρα όλα αυτά θα αποτελούν ένα κακό μεν, αλλά μακρινό παρελθόν.

Το 2022 που σε λίγες ώρες πρόκειται να ανατείλει, εύχομαι να φέρει στις ζωές όλων υγεία, ευημερία, ελπίδα σε κάθε προσωπικό τομέα και επαγγελματική πρόοδο.

Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα!

 

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?