Αγαπητές μου – αγαπητοί μου,

Αφήνουμε στο παρελθόν ένα έτος ιδιαιτέρως απαιτητικό, εν μέσω της άτυπης επιστροφής μας στην κανονικότητα. Αποχαιρετούμε μία μεταβατική περίοδο, μετά από δύο χρόνια υγειονομικών μέτρων και αποχής από τις οικονομικές δραστηριότητες, που είχε επιβάλλει η πανδημία. Το 2022 ήταν μια χρονιά-πρόκληση για όλους εμάς, τους ανθρώπους της αγοράς. Η εκδήλωση πολεμικών ενεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, λύγισε συνολικά την οικονομία της.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έγινε προτεραιότητα για τη διάσωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι αυξήσεις στις πηγές ενέργειας, ο πληθωρισμός και η περιβαλλοντική ζημία συνεχίζουν να αποτελούν σκοπέλους, που δυστυχώς προβλέπεται ότι δύσκολα θα προσπελαστούν, αφήνοντας όλους μας εκτεθειμένους σε εμπόδια και δυστοκίες.

Χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να εγκαταλείψουμε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και να συμβαδίσουμε με τις νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους εμπορικής ανάπτυξης και εξέλιξης. Αντιληφθήκαμε ότι η πρόοδος δεν είναι ένα μοναχικό και εύκολο μονοπάτι, αλλά πολυσύχναστη λεωφόρος με κινδύνους και αντανακλαστικά, που οφείλουμε να αναπτύξουμε. Μια εποχή που μας οδηγεί να καλλιεργήσουμε σύγχρονες δεξιότητες.

Παράλληλα, όμως, το απερχόμενο 2022, περιελάμβανε ένα σπουδαίο και αξιομνημόνευτο ιστορικό ορόσημο. Μια σελίδα της Ιστορίας-παρακαταθήκη για κάθε κατοπινό Έλληνα. Η επέτειος των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ιδανική αφορμή, ώστε να εμπνευστούμε από το μεράκι, την κουλτούρα και τις δημιουργίες που άφησε πίσω του το ελληνικό στοιχείο που διώχθηκε από τις αλύτρωτες πατρίδες, αλλά δεν μαράθηκε. Αντίθετα, ευδοκίμησε και παρά τις αντιξοότητες διασώθηκε και αναπτύχθηκε, παραδίδοντάς μας μαθήματα προκοπής και προόδου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών αντλώντας έμπνευση από όλα τα παραπάνω, διοργάνωσε τον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, τιμώντας τα εκατό χρόνια που συμπληρώνονται από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, με τίτλο: «1922-2022: Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα 100 χρόνια μετά», στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός Πολιτισμού, που μας κληροδότησε ένα έναστρο σκοτάδι, πλούσιο σε χρυσάφι και πολύτιμους λίθους, αποτέλεσμα υπερηφάνειας, μόχθου, αλλά δυστυχώς και αιματοχυσίας.

Τα εκθεσιακά γεγονότα της χρονιάς ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη πραγματικότητα, καθώς η Διεθνής κλαδική έκθεση «Athens International Jewellery Show» τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και η διεθνής έκθεση «KOSMIMA» τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΠΟΒΑΚΩ έδωσε το παρόν και στην έκθεση «PHILOXENIA-HOTELIA».

Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για συμμετοχή και επισκεψιμότητα στις εν λόγω εκθέσεις υπήρξε ένθερμο και ακόμη μεγαλύτερο διαφαίνεται να είναι για την κλαδική έκθεση τον Μάρτιο του 2023. Οι κοσμηματοποιοί, οι ωρολογοποιοί και οι επιχειρηματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους. Διατηρούν ενεργό τον ρόλο τους στις οικονομικές εξελίξεις σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια, ώστε να ενημερώνονται και να δηλώνουν την παρουσία τους. Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες με άλλες χώρες και πολιτισμικές επιρροές, ανταλλάσσουν ιδέες και κυρίως επιμένουν στη διατήρηση της ελληνικής Ιστορίας και Παράδοσης. Της δίνουν ρόλο στο σήμερα και προστατεύουν την ατόφια και άφθαρτη λάμψη της στο πέρασμα των χρόνων.

Εξάλλου, το ελληνικό κόσμημα είναι ένα προϊόν με χαρακτήρα και ιστορική ταυτότητα. Κατέχει ξεχωριστή θέση στον κόσμο και διεκδικεί δίκαιη αντιμετώπιση στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο εξής, εμείς είμαστε εκείνοι που οφείλουμε να καθορίζουμε τα γεγονότα, να είμαστε κυρίαρχοι της αγοράς. Χαρακτηριστικά, να μη ρωτάμε «πώς πάει αγορά», αλλά «πώς την πάμε εμείς».

Αγαπητές μου – αγαπητοί μου,

Στον απόηχο του 2022, οφείλω να αναγνωρίσω στους επαγγελματίες του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας και του Ωρολογίου την προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, να προασπίσουν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους, αλλά και να εξελιχθούν. Έχει άλλωστε αποδειχθεί, ότι ο κλάδος μας παραμένει συσπειρωμένος, όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Η ΠΟΒΑΚΩ καταβάλλει, εξάλλου, κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να γνωστοποιούνται στους αρμοδίους τα προβλήματα του κλάδου και ενεργεί προς την επίλυσή τους.

Την ίδια ώρα, η Πολιτεία οφείλει να εγκύψει στα ζητήματα του κλάδου και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις.
Είμαι πεπεισμένος, ότι το μέλλον προβλέπεται λαμπρότερο, παρά τις παρούσες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι τα εμπόδια μάς εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι και πιο επίμονοι για την επίτευξη του οράματος, που μας θέλει να ανθούμε και να καρποφορούμε.

Το 2023 που σε λίγο ανατέλλει, εύχομαι να φέρει στις ζωές όλων υγεία, ευημερία, ελπίδα και επαγγελματική πρόοδο.

Καλή χρονιά – Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2022

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?