Με τις αγορές μετοχών να σαρώνονται από κύματα πωλήσεων παγκοσμίως οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, ο οποίος έκλεισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά.

Έτσι, μετά τα μικρά κέρδη 0,3% χτες, το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκε σημαντικά σήμερα κατά 30,30 δολάρια ή 1,7% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.849,9 δολάρια η ουγγιά.

Με την Fed να ανακοινώνει χτες θηριώδη αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75%, μια κίνηση που είχε να κάνει από το 1994, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά σήμερα ενισχύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο, καθώς η χαμηλότερες τιμές του αμερικανικού νομίσματος το καθιστούν πιο προσιτό σε κατόχους άλλους ισοτιμιών.

“Ο χρυσός αρχίζει πλέον να φαίνεται αρκετά ελκυστικός, καθώς φαίνονται ριψοκίνδυνα τα πονταρίσματα στην οικονομία των ΗΠΑ”, επισημαίνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στην OANDA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “καθώς το ράλι του δολαρίου έχει κορυφωθεί και οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, οι αγορές χρυσού δείχνουν αρκετά ενδιαφέρουσες”.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι αντίστοιχες κινήσεις που ακολούθησαν σήμερα και από άλλες κεντρικές τράπεζες, με την απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων της ελβετικής αλλά και την προγραμματισμένη της αγγλικής, οδήγησαν σε νέα άνοδο των αποδόσεων ομολόγων που λειτουργούν ανταγωνιστικά για το χρυσό, ο οποίος δεν προσφέρει σταθερή επιστροφή της επένδυσης.

Κατά τα άλλα, ανοδικές τάσεις επικράτησαν γενικότερα στην πλειοψηφία των μετάλλων, με το ασήμι να ενισχύεται επίσης σημαντικά κατά 2,2% στα 21,88 δολ. η ουγγιά.

Η πλατίνα πραγματοποίησε άλμα 2,9% στα 951 δολ. το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 1.866 δολ., όχι όμως και ο χαλκός που δεν ακολούθησε το κλίμα της ημέρας και υποχώρησε κατά 1,3% στα 4,108 δολ. η λίβρα.

Πηγή: capital.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?