Όπως και η τιμή του αργού πετρελαίου, έτσι και οι τιμές του χρυσού βρίσκονται σε άνοδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, γράφει το Business Insider. «Και όπως ακριβώς με το πετρέλαιο, η Ρωσία κατέχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο –περίπου 2.300 τόνους χρυσού, αξίας σχεδόν 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων», συνεχίζει.

Αλλά πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα αποθέματα ο Πούτιν; «Τα τεράστια αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου συσσωρεύτηκαν την τελευταία μιάμιση δεκαετία και προορίζονταν να αποτελέσουν ένα είδος οικονομικής ασφάλειας για τη χώρα. Αλλά όπως και με το πετρέλαιο, οι κυρώσεις καθιστούν απίστευτα δύσκολο για τη Ρωσία να συνειδητοποιήσει πραγματικά την αξία των διαθεσίμων της», γράφει το Business Insider.

«Αυτός είναι ο λόγος που προέβησαν σε αυτές τις αγορές χρυσού, ήταν για μια κατάσταση ακριβώς όπως αυτή που βιώνουν τώρα», είπε στο Bloomberg η λέκτορας του Πανεπιστημίου Κορκ, Φέργκαλ Ο’ Κόνορ. «Αλλά αν κανείς δεν ανταλλάσσει τον χρυσό μαζί σου, δεν έχει αξία».

«Κόκκινο» στον ρωσικό χρυσό από Βρετανία, ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά χρυσού του Λονδίνου -το πιο σημαντικό κέντρο στον κόσμο για τον χρυσό- απαγόρευσε όλες τις ρωσικές ράβδους, αποκλείοντάς την ουσιαστικά από το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ακολούθησε αυτή την κίνηση με ένα νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή που αφορά ρωσικό χρυσό.

«Η τεράστια προσφορά χρυσού της Ρωσίας είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να εμποδίσει την περαιτέρω πτώση της οικονομίας της χώρας του», είπε ο γερουσιαστής του Μέιν, Άνγκους Κινγκ. «Με την επιβολή κυρώσεων σε αυτά τα αποθέματα, θα απομονώσουμε περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και θα αυξήσουμε τη δυσκολία τής ολοένα και πιο δαπανηρής στρατιωτικής εκστρατείας του Πούτιν».

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει τον χρυσό ο Πούτιν

Ακόμη και χωρίς διεθνείς αγοραστές, πάντως, φαίνεται ότι η εγχώρια ζήτηση για χρυσό είναι υψηλή, σύμφωνα με δήλωση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Την περασμένη Τρίτη, η τράπεζα ανέφερε ότι θα αναστείλει τις τακτικές αγορές χρυσού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μην ανταγωνίζεται τη ζήτηση των νοικοκυριών σε μια εποχή που οι άνθρωποι αγωνίζονται να ανταλλάξουν τα καταβαραθρωμένα ρούβλια με ράβδους χρυσού.

Εάν το ρωσικό νόμισμα συνεχίσει να πέφτει σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το απόθεμα για να επιστρέψει αποτελεσματικά σε μια «πρότυπη αγορά» χρυσού, χρησιμοποιώντας τον ως «άγκυρα» και πουλώντας τον σε σταθερή τιμή σε ρούβλια, είπε στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse, Ζόλταν Πόζαρ.

Πηγή: imerisia.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?