Πράξη κάνει η Ελλάδα την δεδηλωμένη πρόθεσή της να εξοφλήσει πλήρως το ΔΝΤ αλλά και να πληρώσει πρόωρα το 10% των διμερών δανείων του Πρώτου Μνημονίου.

Για την εξέλιξη είχε γράψει εγκαίρως το economistas.gr. Ετσι, τον Ιανουάριο, η χώρα μας θα κάνει «ποδαρικό» στο νέο έτος – μετά την έγκριση του Eurogroup – με αποπληρωμή τους τελευταίας δόσης των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα υπόλοιπα χρωστούμενα στο ΔΝΤ είναι περίπου 1,7 δισ ευρώ.

Την εξέλιξη χαιρέτισε τη Δευτέρα η Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για μεγάλο επίτευγμα της χώρας μας». «Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ενθουσιασμένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει ένα συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό και για την οικονομία της Ελλάδας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σε πρόωρη προεξόφληση και μέρους των διμερών δάνειων του πρώτου μνημονίου, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον έκλεισε και η εκκρεμότητα με τις γερμανικές εκλογές το μόνο που απαιτείται τυπικά, είναι η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών- μελών, που δάνεισαν την Ελλάδα με το Πρώτο Μνημόνιο.

Τα υπόλοιπα αυτών των δανείων ανέρχονται σε περίπου 51 δισ ευρώ και η Αθήνα θέλει να αποπληρώσει γύρω στα 5,3 δισ ευρώ, αποκομίζοντας όφελος 0,4% από τη διαφορά επιτοκίων.

Copyright © 2023 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?