Mπαράζ φορολογικών ελέγχων εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιό της στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με μια σειρά από πολύτιμα εργαλεία: Εlenxis Live, Appodixi, βιντεοσκόπηση και ζωντανή μετάδοση φορολογικών ελέγχων, χρήση ειδικών αλγορίθμων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, διασταυρώσεις εξπρές είναι κάποιες από τις μεθόδους που ενεργοποιεί η φορολογική διοίκηση προκειμένου να πραγματοποιήσει σαρωτικούς ελέγχους σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω απ’ όλους εκείνους που επιδιώκουν να αποκρύψουν εισοδήματα, να μην αποδώσουν ΦΠΑ ή να κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων.
Την ίδια ώρα διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης σε όλη τη χώρα ενώ η ανάθεση υποθέσεων ελέγχου θα γίνεται αυτοματοποιημένα βάσει ειδικού αλγορίθμου, που θα λαμβάνει υπόψη το πλήθος των ελεγκτών στα ΕΛΚΕ και την κατηγορία των προς διενέργεια ελέγχων.
Oλες οι συγκεκριμένες κινήσεις με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμάται ότι θα δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.
Διασύνδεση POS με ταμειακές
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ΑΑΔΕ «ποντάρουν» πάνω από όλα, στη διασύνδεση από τον Απρίλιο και των POS με τις ταμειακές μηχανές καθώς θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ειδικότερα:
Με την ενεργοποίηση του «Έλεγχος Live» οι φοροελεκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας. Μέσω των tablet οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές ενώ επι τόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Με κάμερες και σε ζωντανή μετάδοση θα διενεργούνται οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ οι εφοριακοί υπάλληλοι θα φέρουν μαζί τους κάμερες, οι οποίες, θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους. Μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο, τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των ελέγχων και με βάση τη σπουδαιότητα, όταν κρίνουν θα παρεμβαίνουν.
Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου θα σαρωθούν περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν στο Ε9 ή σκοπίμως έχουν εμφανίσει κατοικίες με μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).
Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία από την αγορά και με ειδικό αλγόριθμο θα «βγάζει στη σέντρα» των ελέγχων ύποπτες για λαθρεμπόριο περιπτώσεις πρατηρίων υγρών καυσίμων θέτει σε πιλοτική λειτουργία η ΑΑΔΕ με ορίζοντα πλήρους εφαρμογής στο τέλος του έτους. Το ψηφιακό όπλο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό των εκτεταμένων κρουσμάτων φόρο-κλοπής και απάτης στο εμπόριο υγρών καυσίμων.
Οι φορολογούμενοι και οι υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών των δύο Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης θα επιλέγονται αυτοματοποιημένα βάσει ειδικού αλγορίθμου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κάθε Ελεγκτικό Κέντρο το πλήθος, το είδος και την κατηγορία των υποθέσεων ώστε να αποφασίζεται ποιες υποθέσεις θα πρέπει να ελεγχθούν. Στη συνέχεια, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινά το φορο-σαφάρι είτε από το γραφείο είτε στην έδρα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα που  υπόσχεται άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχει. Το νέο σύστημα θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο. Έτσι, ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πολύ πιο εύκολη υπόθεση και ανοίγει ο δρόμος για να μπει φρένο σε φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?