Παράθυρο για νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, μετά το άλμα στις τιμές της χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή έχει κάνει άλμα 42% τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για ένα νέο ράλι αυτούς τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Το περασμένο Σάββατο, η χονδρική τιμή διαμορφωνόταν στα 206,46 ευρώ, ωστόσο ειδικά από τη στιγμή που η κακοκαιρία άρχισε να δείχνει τα δόντια της, βάζοντας στον «πάγο» τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η άνοδος ήταν θεαματική, καθώς η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα έφτασε στο 40%.

«Ζαλίζει» η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου -Φοβίζει η ένταση στην Ουκρανία

Χθες, η χονδρική τιμή ξεπέρασε τα 280 ευρώ, ενώ για σήμερα υπολογίζεται στα 293,79 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει, μάλιστα, στα 377,40 ευρώ! Κι όλα αυτά, με την τιμή του φυσικού αερίου να «παίζει» γύρω στα 93 ευρώ, δηλαδή περίπου στα μισά από τα επίπεδα-ρεκόρ του Δεκεμβρίου, αλλά χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Κλιμάκωση της επιδότησης με το βλέμμα στα μικρά νοικοκυριά

Η ανάγκη για θέρμανση, μπαίνοντας στην καρδιά του Χειμώνα, είναι προφανής κι αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί και το Φεβρουάριο. Δεδομένων των συνθηκών, φαντάζει δύσκολο να υιοθετηθούν κριτήρια εισοδηματικά ή περιουσιακά για την επιδότηση των νοικοκυριών, ωστόσο το μοντέλο της κλιμάκωσης της επιδότησης ανάλογα με την κατανάλωση είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί πιθανώς με νέους συντελεστές, έτσι ώστε το βάρος της στήριξης να πέσει στα μικρότερα νοικοκυριά. Όσο για τις επιχειρήσεις, στόχος είναι η επιδότηση να διαφοροποιηθεί με κλαδικά κριτήρια, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση με τις αρμόδιες Κοινοτικές υπηρεσίες.

Παράθυρο για νέους δικαιούχους

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε «παράθυρο» σε νέους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, πέρα από τους περίπου 850 χιλιάδες που υπέβαλαν αίτηση ως τις 15 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι άλλοι 100- 200 χιλιάδες μπορούν να πάρουν επιδότηση ως 750 ευρώ, καθώς παρατάθηκε με Απόφαση η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η παράταση αυτή αποφασίστηκε σε μια συγκυρία, όπου η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υπερτετραπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου κινείται γύρω στα 90 δολάρια, συμπαρασύροντας και τις λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτήν τη στιγμή η μέση τιμή πανελλαδικά είναι περίπου 35% υψηλότερη από πέρσι, ωστόσο σε πολλές περιοχές αγγίζει ή ξεπερνά τα 1,20 ευρώ, ενώ σε νησιά και ορεινούς νομούς φτάνει ως και το 1,30 ευρώ.

Για όσους σπεύσουν έστω τώρα να υποβάλουν αίτηση στο myΘέρμανση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καταβολές του επιδόματος έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

-Έως την 28η Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
-Έως την 29η Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.
-Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2021 έως 31/3/2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?