Μικρές διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή, διορθώσεις όμως που δεν επηρεάζουν, σε καμία περίπτωση, τη βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα της προσθήκης συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων στο μειωμένο κατά 50% τεκμήριο ή της προσθήκης  συγκεκριμένων ΚΑΔ στο μειωμένο τεκμήριο, όπως συνέβη με τις εποχικές επιχειρήσεις. Υποψηφιότητα θέτουν:
οι οδηγοί ταξί
οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και ενδεχομένως
οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι
καθώς και κάποιες ομάδες που ενδεχομένως πλήττονται υπέρμετρα από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Άθικτος ο πυρήνας
Ωστόσο, στις βασικές διατάξεις η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας δεν κάνει βήμα πίσω, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «στοχοποιεί τη φοροδιαφυγή», γιατί τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:
το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό,
το 54% δήλωσε πέρυσι μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές και
το 27% δηλώνει κατ΄εξακολούθηση για πέντε συναπτά έτη (το 2018, 2019, το 2020, το 2021 και το 2022) ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα.
Ποιες αλλαγές έχουν γίνει έως τώρα
Ήδη μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους φέρνουν οι διορθώσεις που έγιναν στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο φορολόγησης συγκριτικά με το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα:
Μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις λόγω αυξημένου τζίρου σε σχέση με τον μέσο όρο κάθε κλάδου. Ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε προσαυξήσεις στο τεκμαρτό εισόδημα 30%, 70% και 100% ανάλογα με το ύψος του τζίρου, τώρα προστίθεται στο εισόδημα μόνο το 5% της διαφοράς ανάμεσα στο ύψος του τζίρου του φορολογούμενου και του μέσου όρου του κλάδου.
Προστέθηκαν ειδικές περιπτώσεις μείωσης κατά 50% στο τεκμαρτό εισόδημα. Έτσι, το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται μειωμένο κατά 50% για επαγγελματίες:
Που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%
Που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους
Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα
Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%
Γονείς πολύτεκνων οικογενειών
Μειώσεις προβλέπονται για όσους «δια νόμου» δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση όπως για παράδειγμα τα σχολικά κυλικεία που κλείνουν 4 μήνες μαζί με τα σχολεία.
Το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό για όποιον ζητήσει να τον ελέγξουν για να αποδείξει ότι το εισόδημά του δεν είναι μεγαλύτερο από το τεκμαρτό. Με το νομοσχέδιο εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το τεκμήριο.
Τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Η προσαύξηση λόγω ΚΑΔ δεν ισχύει όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τους 30.
Από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης εξαιρούνται εξ αρχής:
οι αγρότες
όσοι έχουν εισόδημα από μπλοκάκια (με έως 3 εργοδότες)
οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες που υπάγονται στο νέο σύστημα φορολόγησης
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?