Μια ακόμη συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων ολοκλήρωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να σκαρφαλώνει πρόσκαιρα την Τετάρτη σε υψηλό ενός μήνα πριν υποχωρήσει και κλείσει τελικά την ημέρα με απώλειες, εν μέρει λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Απώλειες σήμερα και για το ασήμι, που μόλις χθες αναρριχήθηκε σε υψηλό σχεδόν πέντε μηνών.

Απώλειες σημείωσε σήμερα και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να κλείνει 17 σεντς ή 0,8% χαμηλότερα, στα 21,327 δολάρια η ουγγιά. Εχθές σημείωσε κέρδη 2,8%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουνίου.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε σήμερα 73,40 δολάρια ή 3,8% και έκλεισε στα 1.859,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε απώλειες 17,20 δολαρίων ή 1,7% και τερμάτισε στα 997,30 δολάρια η ουγγιά. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο ανοδικό σερί και για τα δύο μέταλλα.

Αντίθετα, εξαίρεση αποτέλεσε σήμερα ο χαλκός, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να προσθέτει 2 σεντς ή 0,5% και να κλείνει στα 3,70 δολάρια η λίβρα.

Αφότου ο χρυσός πέρασε και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.700 δολαρίων την Τρίτη, οι “ταύροι” φάνηκαν να βρίσκονται σε “θέση ισχύος”, σημειώνει ο Lukman Otunuga, διευθυντής ανάλυσης αγοράς στην FXTM, μιλώντας στο MarketWatch. Ωστόσο, προσθέτει ότι “η βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο πιθανότατα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από θεμελιώδεις παράγοντες”.

Όπως εξηγεί, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δίνουν “σκληρή μάχη” για τον έλεγχο του Κογκρέσου και “οποιαδήποτε αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία θα μπορούσε να επηρεάσει το δολάριο, το οποίο μπορεί να ανακάμψει έναντι του χρυσού”.

Η ενίσχυση του δολαρίου μπορεί να ασκήσει πιέσεις σε εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια, όπως ο χρυσός και το ασήμι.

Παρότι η τελευταία άνοδος του χρυσού είναι ενθαρρυντική για τους “ταύρους”, το κίτρινο μέταλλο πρέπει να ξεπεράσει τα υψηλά του από τις αρχές Οκτωβρίου για να ξεφύγει από την πτωτική τάση που ασκεί πίεση στις τιμές από τον Μάρτιο, αναφέρουν οι αναλυτές της Sevens Report Research.

“Από τεχνική άποψη, ο χρυσός έχει ακόμα δουλειά να κάνει στα charts ξεκινώντας τη διάσπαση του υψηλού των 1.735 δολαρίων στις αρχές Οκτωβρίου, προτού μπορέσουμε να πούμε ότι η τάση αλλάζει, ενώ είναι επίσης πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων ή του δολαρίου”, πρόσθεσαν οι αναλυτές της Sevens Report Research.

Οι επενδυτές εν τω μεταξύ αναμένουν αύριο την τελευταία μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός μπορεί να υποστεί νέες πιέσεις εάν τα δεδομένα υπερβούν τις προσδοκίες της αγοράς – ειδικά εάν αυξηθούν οι προσδοκίες σχετικά με μια ακόμη ισχυρή αύξηση επιτοκίων από τη Fed, προσθέτει ο Otunuga.

Πηγή: capital.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?