Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Τετάρτη, δεχόμενος πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει αναλυτικά το capital.gr.

Στη συνέχεια, στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, η τιμή του χρυσού σημείωσε έντονες μεταβολλές μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Μάρτιο, κινούμενη αρχικά ανοδικά και στη συνέχεια αρνητικά, καθώς τα πρακτικά επιβεβαίωσαν την πρόθεση των αξιωματούχων της Federal Reserve να κινηθούν πιο επιθετικά ως προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με στόχο να χαλιναγωγήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που κινείται σε υψηλά 40 ετών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι της Fed σχεδιάζουν, όταν ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που εκτινάχθηκε στα 9 τρισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας, αυτό να γίνει με ρυθμό της τάξης των 95 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Οι αξιωματούχοι της Fed “συμφώνησαν γενικά” ότι ένας ρυθμός της τάξης των 60 δισ. δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολαρίων σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους μηνιαίως θα ήταν εύλογος, μετά από μια σταδιακή αύξηση του ποσού σε διάστημα τριών μηνών, αναφέρουν τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι η μείωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει και τον Μάιο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Τα πρακτικά “δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις και έτσι τουλάχιστον η αχική αντίδραση του χρυσού ήταν συγκρατημένη”, δήλωσε στο MarketWatch ο Brien Lundin, συντάκτης του Gold Newsletter.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου έχασε 4,40 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 1.923,10 δολάρια την ουγγιά, πριν την δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Ύστερα, στις ηλεκτορνικές συναλλαγές – κα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών – αυξήθηκε αρχικά έως τα 1.926 δολάρια και λίγο μετά υποχώρησε στα 1.921 δολάρια.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες χώρες της G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αφού προέκυψαν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από το Κίεβο.

“Η Δύση συνεχίζει να αναπτύσσει κυρώσεις με στόχο τη Ρωσία, γεγονός που έχει την ατυχή παρενέργεια να περιπλέκει την παγκόσμια ροή αγαθών και υπηρεσιών”, δήλωσε ο Thomas Westwater, αναλυτής της DailyFX. “Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό και τη μεταβλητότητα της αγοράς σε υψηλά επίπεδα, τα οποία αποτελούν υποστηρικτικά στοιχεία για τον χρυσό”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται την Τετάρτη, με το 10ετές ομόλογο να αγγίζει υψηλά επίπεδα πάνω από το 2,65%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Μαΐου έχασε 0,3% στα 24,458 δολάρια την ουγγιά ενώ ο χαλκός παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 1,2% στα 4,738 δολάρια τη λίβρα. Παράλληλα, η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου έχασε 2,1% στα 953,10 δολάρια την ουγγιά ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 2.184,70 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 2,3%.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?