Μετά την ολοκλήρωση και των πρόσθετων διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ στους 20.000 που εντοπίστηκαν με χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 10.000 ευρώ) και υψηλές δαπάνες διαβίωσης και εμβάσματα στο εξωτερικό κλήθηκαν οι πρώτοι επαγγελματίες από την εφορία για εξηγήσεις.
Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ μετά τον έλεγχο των στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες όπως δάνεια, καταθέσεις, διάφορα τραπεζικά προϊόντα και εμβάσματα κάλεσε την πρώτη ομάδα φορολογούμενων για την παροχή εξηγήσεων. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα στοιχεία που παρέθεσαν στον ελεγκτικό μηχανισμό ήταν επαρκή αλλά στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε τακτικό έλεγχο.
Δηλαδή, όσοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος πενταετίας ενώ θα επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθεί και η δεύτερη ομάδα κάτι που σημαίνει ότι προσεχώς θα αποσταλούν χιλιάδες ειδοποιητήρια.
Σημειώνεται ότι η διασταύρωση της ΑΑΔΕ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. Διασταυρώθηκε μια δέσμη διαθέσιμων στοιχείων σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα για 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Από τα 80.000.000 δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την διασταύρωση προέκυψαν μικρές και μεγάλες αποκλίσεις σε 440.000 φορολογούμενους. Σε αυτή τη φάση αποφασίσθηκε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί σε 20.000 καθώς τα στοιχεία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και υποψίες για φοροδιαφυγή. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω οι πρώτοι που κλήθηκαν βρέθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό και ευρεία χρήση πιστωτικών καρτών.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπισθούν:
Πληρωμές μέσω καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών)
Τόκων καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
Τόκων και δόσεων δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
Δαπανών λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
Δαπανών για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
Δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
Εξόδων νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία
Ακόμα και δαπανών για φως, νερό, τηλέφωνο, εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα συνεχισθούν σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλες δαπάνες καθώς και σε μισθωτούς οι οποίοι παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?