Στην αναβίωση 232.000 χαμένων ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία και την ενεργοποίηση του νέου ψηφιακού μηχανισμού έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρυθμίσεων «ποντάρει» το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπει ένα ανάχωμα σε αρρύθμιστα χρέη αρκετών δις ευρώ. Ταυτόχρονα από την επαναρρύθμιση και την τακτοποίηση έως την ολοκλήρωση των 232.000 ρυθμίσεων που έχουν απωλεσθεί προσδοκά εσοδα 1,2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.

Οι ρυθμίσεις των δόσεων
Eίναι ενδεικτικό ότι εντός ρυθμίσεων είναι οφειλές μόλις 4,7 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (30%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
Νέο ψηφιακό σύστημα
Με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, που ενεργοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αλλά και το μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:
Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε
⁠Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες να επανενταχθούν στις χαμένες ρυθμίσεις προς τη Φορολογική Διοίκηση πληρώνοντας μαζεμένες όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι επιστρέψουν στις ρυθμίσεις τους.
Πότε δεν χάνεται μια ρύθμιση
Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:
Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?