Την ανάγκη  της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά  και  αίτημα  για την  μετατροπή τους  σε επιχορηγήσεις  με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων  διατυπώνει η  Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον επιχειρηματικό κόσμο η έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ισοδυναμεί με το τελειωτικό χτύπημα  για τις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν  καταφέρει να  βγουν από την  μακρά περίοδο της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης των τελευταίων ετών. Μάλιστα στην  παρούσα συγκυρία  οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν  και την ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων που  κάνουν ακόμα  δυσκολότερο το οικονομικό περιβάλλον και  κάνουν ακόμα και βιωσιμότητα τους αμφίβολη. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος με επιστολή προς τους αρμοδίους υπουργούς Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα και Θεόδωρο Σκυλακάκη ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών  η ΓΣΕΒΕΕ « γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια διανύουμε μία μακρά περίοδο διαδοχικών κρίσεων, που έχουν αφήσει βαθιά το αποτύπωμα τους στην οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Στην παρούσα συγκυρία ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης, των συνεχόμενων ανατιμήσεων και της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας covid-19 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαχρονικά σε περιόδους κρίσεων πληρώνουν δυσανάλογο τίμημα. Η καλή τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν αποτελεί για τις επιχειρήσεις εγγύηση βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν οι μέχρι τώρα ενδείξεις προδιαγράφουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Με βάση τα παραπάνω, η πρόσφατη ανακοίνωση ότι άμεσα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί κατά τις προσεχείς ημέρες η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που όπως είναι επόμενο δημιουργεί την υποχρέωση επιστροφής μέρος αυτών, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο.Την τρέχουσα περίοδο οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν τις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχοντας ως μόνο σημαντικό πλεονέκτημα τις αυξημένες τουριστικές ροές. Αυτό ωστόσο το πλεονέκτημα εξουδετερώνεται από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνδυαστικά προέρχεται από την υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας, την αύξηση των τιμών προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων, της υπέρμετρη αύξηση του κόστους καυσίμων και το αυξημένο κόστος εργασίας».

Παράλληλα, υπενθυμίζετε  από την ΓΣΕΒΕΕ  ότι με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ,  τρεις (3) στις  δέκα(10) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Ως εκ τούτου, η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ να επιβιώσει.

 

«Θεωρούμε ότι η σχετική απόφαση που ενεργοποιεί την διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να παγώσει. Άλλωστε οι ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις υπό την προσδοκία όμως ότι η ελληνική οικονομία θα επέστρεφε στην κανονικότητα. Επιπλέον, και καθόσον φαίνεται ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που μας παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις (άρθρο 23Β του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19). Αυτό θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ανακούφιση για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και είναι και εκείνες που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας», καταλήγει στην επιστολή της  ΓΣΕΒΕΕ.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?