Περιγραφή

«Το Σερραϊκό Κόσμημα»

Μια πανάρχαια τέχνη, η οποία στην Χώρα του μέτρου και της αρμονίας δημιούργησε αριστουργήματα.
«Πέντε χιλιάδες χρόνια παράδοση»

Από τη χαραυγή της τότε «Μέσης Νεολιθικής εποχής» ως τη Σέρρες των κλασσικών χρόνων και από την ίδρυση της Αμφίπολης και τούς Ελληνιστικούς χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως την ύστερη περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας οι Σερραίοι τεχνίτες δημιουργούν κοσμήματα απαράμιλλα σε τέχνη, μοναδικά στη σύλληψη σχεδίων και μορφών, που κοσμούν σήμερα στις συλλογές μερικών από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου.
«Το σύγχρονο Σερραϊκό Κόσμημα»
Εμπνεόμενη από τη πλούσια διαχρονική παράδοση της χώρας αλλά και από το πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον της η Σερραϊκή αργυροχρυσοχοΐα, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές και συνεπικουρούμενη από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας παράγει σύγχρονα κοσμήματα, στα οποία η δημιουργικότητα και η φαντασία συνυπάρχουν αρμονικά με τους αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας κανόνες που σφραγίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια την τέχνη του Σερραϊκού Κοσμήματος.
«Μεράκι»
Οι Σερραίοι αργυροχρυσοχόοι, με το ίδιο πάντα μεράκι, με τη δεξιοτεχνία, το ταλέντο και τη φαντασία τους δημιουργούν το ιδιαίτερων χαρακτηριστικών Σερραϊκό κόσμημα, που αναδεικνύεται σε προϊόν υψηλής τέχνης. Ειδικότερα στο χειροποίητο κόσμημα αναγνωρίζουμε βαθιά χαραγμένη τη μακραίωνη ελληνική παράδοση, η οποία κληροδότησε μορφές και σχήματα, χρήματα και υλικά αποτυπωμένα στις νέες δημιουργίες κατά τρόπο που μας προκαλεί να το γνωρίσουμε.

Το ιστορικό

Ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Ν. Σερρών ιδρύθηκε στις 22/02/1933 και αναδείχτηκε όχι μόνο στις Σέρρες. αλλά και πανελλαδικά. Η πρώτη ονομασία ήταν «Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυραμοιβών και Ωρολογοποιών Ν. Σερρών» και στις 30/11/1988 έγινε τροποποίηση του καταστατικού με την σημερινή της ονομασία.

Οι πρωτεργάτες της δημιουργίας του πρώτου συλλόγου ήταν οι : Τηλέμαχος Δημητρίου, Ακριβός Ακριβόπουλος, Ισαάκ Οβαδιάς και Βασίλειος Περδικίδης.

Στα χρόνια που πέρασαν ήταν η πρώτη επαρχιακή πόλη στον σχεδιασμό στην κατασκευή και στην πώληση κοσμημάτων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν περίπου 150 εργαστήρια στο Νομό Σερρών, αυτός ήταν και ο λόγος που ονομάστηκε Σέρρες …η κοσμηματούπολη!!!

Οι Σερραίοι Αργυροχρυσοχόοι πρωτοποριακοί στο είδος τους δημιούργησαν την δική τους τεχνική στην χύτευση και κατασκευή των κοσμημάτων, ήταν γνωστά και περιζήτητα τα Σερραϊκά κοσμήματα σ’ όλη την Ελλάδα.

Σήμα είναι το Λιοντάρι που είναι ο Λέων της Αμφίπολης, σήμα κατατεθέν του Νομού Σερρών σε σχήμα Διαμαντιού που συμβολίζει την ποιότητα και την διαχρονικότητα των κοσμημάτων που παράγουν το Σερραϊκά εργαστήρια Αργυροχρυσοχοΐας.

Αρχεία που υπάρχουν στα γραφεία του Συλλόγου μας το πρώτο πρακτικό ίδρυσης του Σωματείου και μία Ελληνική σημαία με χρυσά κεντημένα γράμματα το όνομα του Συλλόγου.

Διοίκηση

Πρόεδρος

Μαδεμλής Νικόλαος

Μέλη

Πρόεδρος: Μαδεμλής Νικόλαος

Α’Αντιπρόεδρος: Χατζηγεωργίου Χρυσοβαλάντης

Γενικός Γραμματέας: Κίτσιου Ελευθερία

Ταμίας: Κασάπης Χρήστος

Σύμβουλοι: Χατζηδημητρίου Στέφανος, Χατζηγιάννης Ιωάννης, Χατζηνικολάου Αναστάσιος

Αντιπρόσωπος Στην Ομοσπονδία: Μαδεμλής Νικόλαος

Χάρτης

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση
-

Τηλέφωνο
2321035882

Fax
-

Social Media
-

Επιχειρήσεις - Μέλη

No Records Found

Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

Google Map Not Loaded

Sorry, unable to load Google Maps API.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?