Χρυσός
- Χρώμα: χρυσοκίτρινο, ασπροκίτρινο
- Διαφάνεια: αδιαφανής, ημιδιαφανής σε πολύ λεπτά φύλλα (με μπλε-πράσινη απόχρωση)
- Λάμψη: μεταλλική
- Θραυσμός: δαντελώδης
- Σχισμός: δεν υπάρχει
- Σκληρότης: 2,5 – 3, σφυρηλατησιμο
- Γραμμή κόνεως: κίτρινη με λάμψη
- Ειδικό βάρος: 19,28
- Δείκτης διάθλασεως: ουδείς
- Διπλοθλαστικότης: ουδεμία
- Διασπορά: ουδεμία
- Πλεοχροϊσμός: ουδείς
- Φωταύγεια: ουδεμία
- Χημεία: Ιχνη Ag, Hg, Cu, Pd, Rh
- Ειδικά χαρακτηριστικά: εξόχως σφυρηλατήσιμο, ηλεκτρικά αγώγιμο
- Αναβάθμιση: αλλάζει.
Η Αγγλική ονομασία gold προέρχεται από την παλαιά Αγγλική λέξη geo/a-«κίτρινο», από την Σανσκριτική hari – «λαμπυρίζων, φεγγοβολών».
- Ιστορία: Ο χρυσός ήταν γνωστός ως πολύτιμο μέταλλο από το 4000 π.Χ. Οι Σουμμέριοι, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Αζτέκοι, οι Ίνκας, οι Μάγια, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν πολύ τον χρυσό και τον χρησιμοποίησαν πρώτοι ως είδος λατρείας και στην συνέχεια ως χρήμα. Αρχαία Αιγυπτιακά νομίσματα τα οποία ονομάζοντο δουκάτα και το καθένα ζύγιζε 14 γραμμάρια, ήταν από κράμα χρυσού. Τα πρώτα νομίσματα της Λυδίας (7ος αιώνας π. Χ.) κατασκευάζοντο από κράμα χρυσού και αργύρου οε αναλογία 73:27 και το καθένα ζύγιζε επίσης 14 γραμμάρια, ενώ τα χρυσά νομίσματα της αρχαίας Ρώμηςζύγιζαν από 4,5 – 8,2 γραμμάρια. Ο χρυσός αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πλούτου και δύναμης. Σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στο νομισματικό σύστημα. Οι χρήσεις του επεκτείνονται οε πολλούς τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική και την οπτική.
- Ενεργειακό κέντρο: αφαλός Θεραπευτικές ιδιότητες: Επιβραδύνει το γήρας θεραπεύει την κατάθλιψη. Αποφορτίζεται σε χλιαρό νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου.
- Φιλοξενούντα πετρώματα: υδροθερμικά κοιτάσματα, προσχωματικά κοιτάσματα, ζώνες λιθογενέσεως με διαγενετικό υλικό.
- Εμφανίσεις: Χρυσός είναι γνωστός από όλο τον κόσμο. Αρχαία ορυχεία στην Ινδία (περιοχή Kolar) τα οποία είναι ενεργά για αιώνες, έχουν φθάσει σε σημείο εξορύξεως 3000 μ. (9800 πόδια). Σπουδαία κοιτάσματα υπάρχουν επίσης στην Ιαπωνία (περιοχές Oguchi και Kagoshima), Φιλιππίνες (Luzon), Νέα Γουϊνέα (ποταμός Bulolo), Φίτζι και Νέα Ζηλανδία. Πολύ μεγάλοι κόκκοι χρυσού έχουν ανακαλυφθεί στην Αυστραλία (68,26 κιλά, το έτος 1857 – 71,03 κιλά, το έτος 1869- 92,0 κιλά το έτος 1872).
Εκτεταμένα κοιτάσματα υπάρχουν στη Νότια Αυστραλία (Olympic Dam), Δυτική Αυστραλία (περιοχή Kalgoorlie), Βικτώρια (παλαιά προσχωματικά κοιτάσματα) και Κουήνσλαντ (κόκκοι χρυσού). Ο χρυσός έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην Ιστορία των ΗΠΑ.
Ανεκαλύφθη στο Κολοράντο (περιοχή Cripple Creek), Καλιφόρνια (κόκκος χρυσού 35 κιλά βρέθηκε στο Σακραμέντο), Νεβάδα (περιοχή Carlin), Αλάσκα (περιοχή Klondike) και Νότια Ντακότα (ορυχείο Homestake, Black Hills),
Χρυσός υπάρχει επίσης σε πολλές περιοχές του Καναδά (Yukon, Northwest Territories και σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες του), ενώ τα πλέον φημισμένα κοιτάσματα βρίσκονται στο Οντάριο (περιοχές Porcupine, Kirkland Lake, Hemle και Timmins) καθώς και στο Κεμπέκ (Bousquet, Doyon,Val d’ Or). Χρυσός εξορύσσεται οτο Μεξικό (περιοχή ΕΙ Bargueno), στο Σαν Σαλβαδόρ, στην Δομινικανή Δημοκρατία, στην Χιλή (περιοχή ΕΙ Indio),Περού, Κολομβία, Βραζιλία. Έχει αναφερθεί κόκκος χρυσού 153 κιλά από την Χιλή και ένας άλλος κόκκος χρυσού 62,3 κιλά από την Βραζιλία. Σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν δώσει χρυσό.
Από ιστορικής απόψεως τα σπουδαιότερα ορυχεία χρυσού ήταν αυτά της Αιγύπτου (εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Νουβίας από τους Φαραώ).
Αν και υπάρχουν σπουδαία κοιτάσματα χρυσού στη Γκάνα (περιοχή Ashanti) και στην Ζιμπάμπουε, η μεγαλύτερη εξόρυξη χρυσού γίνεται στη Νότια Αφρική, όπου από τα χρυσοφόρα κροκαλοπαγή της περιοχής Witwatcrsrand παράγονται 700 έως 1000 τόννους χρυσού ετησίως για περισσότερο από έναν αιώνα.
Το ορυχείο Carltonville της Νότιας Αφρικής είναι το βαθύτερο στον κόσμο (3840 μ. ή 11500 πόδια μέχρι το 1975). Στη Ρωσία,από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής χρυσού σιον κόσμο, ο χρυσός εξορύσσετο από ιστορικής απόψεως στα Ουράλια όρη (περιοχές Berezovsk, Miass, Nizhni Tagil).
Ένας κόκκος χρυσού βάρους 36,04 κιλών βρέθηκε το έτος 1842 στο Miass, όπως επίσης και δύο κόκκοι 14,2 και 9,4 κιλά αντίστοιχα κατά το έτος 1936. Η εξόρυξη χρυσού επικεντρώνεται σήμερα στη Σιβηρία (κοιλάδα του ποταμού Kolyma,Aldan).
Σημαντική παραγωγή χρυσού γίνεται στo Ουζμπεκιστάν (περιοχή Kochbulakh). Χρυσός υπάρχει στην Γερμανία (περιοχές Brandholz, Goldkronach, Isar και στα ιζήματα του ποταμού Eder), ενώ από ιοτορικής απόψεως σπουδαία κοιτάσματα είναι γνωστά από την Δημοκρατία της Τσεχίας (περιοχές Jilove, Kasejovice, Kfepice, Zlate Hory) και από την Σλοβακία (περιοχή Kremnica – όπου εγένετο εξόρυξη χρυσού για περισσότερο από 1000 χρόνια. Επίσης περιοχή Magurka). Τα κυριώτερα χρυσορυχεία της Ευρώπης βρίσκονται στη Ρουμανία, στο «χρυσό τετράγωνο» μεταξύ των περιοχών Brad, Baia dc Aries, Sacarimb και Rosia Montana, αλλά και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, Σουηδία και Φιλανδία.
Επεξεργασία: Χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων, διακοσμητικών αντικειμένων και επιχρύσωση.
Επειδή ο χρυσός είναι μαλακό μέταλλο, δημιουργούνται συχνά κράματα με Cu ή Ag (κόκκινος χρυσός), μερικές φορές με Ni ή Ρο (άσπρος χρυσός).
Η περιεκτικότης σε χρυσό εκφράζεται σε μέρη ένα προς χίλια, 1/1000. (Ο καθαρός χρυσός είναι 1000/1000).
Χρησιμοποιείται επίσης ο όρος καράτι (=1/24). Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια.
Το καράτι ως μονάδα μετρήσεως του βάρους πολυτίμων ή ημιπολύτιμων λίθων ισούται προς 200 mg. Στην κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιείται κυρίως χρυσός 585/1000 (14 καράτια), σπανιώτερα 375/1000 (9 καράτια) και μερικές φορές 750/1000 (18 καράτια). Όμοια ορυκτά: σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης
Απομιμήσεις: ορείχαλκος Προσδιορισμός: οχληρότης, γραμμή κόνεως χημικαί μέθοδοι.
Φροντίδα: Ο χρυσός πρέπει να προστατεύεται από απόξεση. Καθαρίζεται με κατάλληλα υγρά καθαρισμού τα οποία χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό κοσμημάτων.
Λευκόχρυσος-Πλατίνα
Το Αγγλικό όνομα Ρlatinum προέρχεται από την Ισπανική λέξη ρlata -«άργυρος» καθόσον εκλαμβάνει» ως άργυρος.
- Ιστορία: Λευκόχρυσος βρέθηκε σε Τύμβους της 12ης Δυναστείας των Φαραώ της Αιγύπτου (2000 π. Χ.) και ήταν επίσης γνωστός στους Ινδιάνους της Κεντρικής Αμερικής. Νομίσματα από λευκόχρυσο δημιουργούν στη Ρωσία μέχρι πρόσφατα (1828-1844). Παρόλο που αρχικά δεν του εδίδετο μεγάλη σημασία, ο λευκόχρυσος σήμερα είναι ένα από τα πολυτιμότερα μέταλλα. Ενεργειακό κέντρο: μέτωπο Θεραπευτικές ιδιότητες: Ενισχύει την δύναμη της σκέψεως. Θεραπεύει πονοκεφάλους και πόνους των αυτιών. Αποφορτίζεται σε χλιαρό νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου.
- Φιλοξενούντα πετρώματα: υπερβασικά πετρώματα, προσχωματικά κοιτάσματα Εμφανίσεις: Ο λευκόχρυσος είναι σπάνιο μέταλλο και υπάρχει σε ολιγάριθμες περιοχες. Μικρά κοιτάσματα έχουν βρεθεί στην Αλάσκα και την Νεβάδα, ενώ οι μεγαλύτεροι κόκκοι προέρχονται από την Καλιφόρνια . Ο λευκόχρυσος είναι γνωστός από τον Καναδά (Οντάριο), Κολομβία και Εκουαντόρ με μικρότερες εμφανίσεις στην Βραζιλία, Αυστραλία
- Χρώμα: αργυρόλευκο, γκρι ατσαλιού
- Διαφάνεια: αδιαφανές
- Λάμψη: μεταλλική
- Θραυσμός: δαντελώδης
- Σχισμός: δεν υπάρχει
- Σκληρότης: 4 – 4,5
- Γραμμή κόνεως: γκρί ατσαλιού, αργυρόλέυκη
- Ειδικό βάρος: 14-19 (ο καθαρός λευκόχρυσος έχει ειδικό βάρος 21.5) • Δείκτης διαθλάσεως: ουδείς
- Διπλοθλαστικότης: ουδεμία
- Διασπορά: ουδεμία
- Πλεοχροϊσμός: ουδείς
- Φωτούγεια: ουδεμία
- Χημεία: Ίχνη ΡΘ, ΙΓ, Οδ, Ρα!, ΠΪΙ, Νί, Κυ, Ου, Αυ
- Ειδικά χαρακτηριστικά: σφυρηλατήσιμο, ηλεκτρικά αγώγιμο
- Αναβάθμιση: αλλάζει ιδιότητες με την προσθήκη άλλων μετάλλων.
Σπουδαία κοιτάσματα από οικονομικής απόψεως βρίσκονται στην Αιθιοπία και Νότια Αφρική, όπου εξορύσσεται λευκόχρυσος στο γεωλογικό σύμπλεγμα Βushveld το οποίο εκτείνεται στην Ζιμπάμπουε και στο Μπουρουντί. Η εξόρυξη λευκοχρύσου στην Ρωσία χρονολογείται από το 1825 (περιοχή Νizhni Tagil στα Ουράλια όρη), Πρόσφατα μεγάλη σπουδαιότητα έχουν αποκτήσει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας στο Νοrilsk. Λιγώτερο σπουδαία κοιτάσματα υπάρχουν στην Φιλανδία, Γαλλία και Πορτογαλία. Ο λευκόχρυσος βρίσκεται συνήθως σε μικρούς κόκκους. Μεγαλύτεροι κόκκοι μέχρι 10 κιλά είναι πολύ σπάνιοι. Ο μεγαλύτερος κόκκος λευκόχρυσου που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα βρέθηκε στην περιοχή αυτή των Ουραλίων και ζύγιζε 16 κιλά, Σπάνιοι κρύσταλλοι λευκοχρύσου από την περιοχή Κonder της Ρωσίας έχουν κάνει την εμφάνιση τους πρόσφατα στην αγορά. Επεξεργασία: χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής κοσμημάτων σε καθαρότητα 950/1000 με προσθήκη Ρd, Οs και Ιr.
Όμοια ορυκτά: άργυρος Απομιμήσεις: άλλα μέταλλα Προσδιορισμός: ειδικό βάρος, σκληρότης Φροντίδα: Χρειάζεται προστασία από απόξεση. Καθαρίζεται με ειδικά υγρά καθαρισμού κοσμημάτων και πολυτίμου μετάλλων.
Αργυρος
- Χρώμα: αργυρόλευκο το οποίο θαμπώνει και μαυρίζει.
- Διαφάνεια: αδιαφανές
- Λάμψη: μεταλλική, αμβλεία
- Θραυσμός: δαντελώδης.
- Σχισμός: ουδείς
- Σκληρότης; 2,5-3, σφυρηλατήσιμο.
- Γραμμή κόνεως: άσπρη με λάμψη
- Ειδικό βάρος: 9,2 -12 Δείκτης διαθλάσεως; ουδείς •Διπλοθλαστικότης: ουδεμία •Διασπορά: ουδεμία Πλεοχροϊσμός: ουδείς Φωταύγεια: ουδεμία Χημεία: Ίχνη Αυ, Ηα, Bi, Sb, Cu, As .Ειδικά χαρακτηριστικά:σφυρηλατήσιμο, ηλεκτρικά αγώγιμο . Αναβάθμιση: αλλάζει ιδιότητες με την προσθήκη άλλων στοιχείων
Αγγλικό όνομα silver προέρχεται από την παλαιά Αγγλική λέξη seolfor – «silver», η οποία την σειρά της προέρχεται από την λέξη των Ακκαδών sarapu – «καθαρίζω ή τήκω».
Ιστορία: Ο άργυρος (κν. ασήμι) αποτελεί ένα από τα παλιότερα γνωστά πολύτιμα μέταλλα και to ιστορικής απόψεως χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κοσμημάτων. Σήμερα αποτελεί σπουδαίο στοιχείο για την φωτογραφία, την ηλεκτρονική και την ιατρική επιστήμη. Παρόλο που ήταν σπάνιο στους Τύμβους των Φαραώ της Αιγύπτου, όμορφα αργυρούχα (ασημένια) αντικείμενα βρέθηκαν στους Τύμβους των Χαλδαίων 1000 πΧ). Κάποια εποχή ήταν πολύ δημοφιλές μέταλλο στην Περσία, ενώ εξόρυξη αργύρου έγινε από τους αρχαίους Έλληνες, Ισπανούς, Φοίνικες, Καρθαγένιους και Ρωμαίους.
Μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται στο «νερό αργύρου» το οποίο, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είχε βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες. Ενεργειακό κέντρο: βάση. θεραπευτικές ιδιότητες: Επιβραδύνει το γήραςηρεμεί τα συναισθήματα, διώχνει την κατάθλιψη. Αποφορτίζεται σε χλιαρό νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου. Φιλοξενούντα πετρώματα: ηφαιστειακά πετρώματα, φλεβικά κοιτάσματα χαμηλών και μεσών θερμοκρασιών, υδροθερμικά κοιτάσματα. Εμφανίσεις: Πολλά κοιτάσματα έχουν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά – στην Αριζόνα (όπου έχουν βρεθεί μάζες αργύρου βάρους μέχρι 1,35 τόννους ή 1,5 βραχείς τόννοι),Νεβάδα, Μίτσιγκαν, Αλάσκα καθώς και στο Οντάριο, Βρεττανική Κολομβία, Βορειοδυτικό Διαμέρισμα (περιοχή της λίμνηςGreat Bear). To Μεξικό αποτελεί σπουδαία χώρα παραγωγής αργύρου από τον 16ο αιώνα με τα φημισμένα κοιτάσματα των περιοχών Guanajuato, El Oro και Batopilas. Άργυρος εξορύσσεται στην Χιλή,την Βολιβία και το Περού, όπου εξόρυξη αργύρου από τα καλύτερα γνωοτά κοιτάσματα του Cerro de Pasco γίνεται από τον 17ο αιώνα. ‘Αλλες σημαντικές εμφανίσεις αργύρου βρίσκονται στην Αυστραλία, Ιαπωνία, Ρωσία (όρη Altai)και το Καζακοτάν. Πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής, σπουδαία ήσαν τα Ευρωπαϊκά κοιτάσματα αργύρου.
Γνωστές εμφανίσεις στην Ευρώπη βρίσκονται στις περιοχές Schneeberg (συσσωματώματα αυτοφυούς αργύρου μήκους μέχρι 40 εκ.), Freiberg, Mansfeld, St.Andreasberg και Wittichen της Γερμανίας. Στην Δημοκρατία της Τσεχίας γνωστές περιοχές με άργυρο είναι οι Jihlava, Kutna Hora, Jachymov, Pribram, ενώ στη Σλοβακία γνωστή περιοχή είναι η Banska SiJavnica. Στη Νορβηγία η περιοχή Kongsberg έχει δώσει μάζες αργύρου μέχρι 100 κιλά. Άργυρος εξορύσσετο επίσης στην Σουηδία (περιοχή Sala) και Γαλλία (Sainte-Marie-aux-Mines).
- Επεξεργασία: Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής κοσμημάτων, διακοσμητικών αντικειμένων και για επαργύρωση. Συχνά δημιουργούνται κράματα με Cu και Au.
- Όμοια ορυκτά: Λευκόχρυσος
- Απομιμήσεις: Άλλα μέταλλα
- Προσδιορισμός: ειδικό βάρος,σκληρότης
- Φροντίδα: Ο άργυρος (το ασήμι) πρέπει να προστατεύεται από απόξεση.
Καθαρίζεται με ειδικά υγρά καθαρισμού τα οποία χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία κατασκευής κοσμημάτων.