Ημερομηνία/Ώρα
Date(s) - 05/11/2022 - 07/11/2022
Ολοήμερο
Τοποθεσίας
ΔΕΘ
Κατηγορίες
Τη χαρά να πραγματοποιήσει για άλλη μία χρονιά τις βραβεύσεις όσων διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος είχε η ΠΟΒΑΚΩ κατά τη διάρκεια της φετινής Έκθεσης KOSMIMA, στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ HELEXPO.
Ο 33ος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή πολλών ανερχόμενων μελών του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας. Το θέμα της 33ης διοργάνωσης «1922-2022: Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα 100 χρόνια μετά», ήταν εμπνευσμένο, όπως είναι φανερό, από τη σκοτεινή επέτειο των 100 ετών που συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το «παρών» έδωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΚΩ, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Βαργιάμης, όσο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Τη συγκίνηση αλλά και την υπερηφάνεια του εξέφρασε κατά την έναρξη της τελετής απονομής βραβείων και επαίνων ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Πέτρος Καλπακίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Αισθάνομαι συγκινημένος, διότι είμαι από εκείνους που πάλεψαν για την επανασύσταση του διαγωνισμού το 2005. Ενός διαγωνισμού, που όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετρά πλέον 33 διοργανώσεις.
Ο διαγωνισμός γιγαντώθηκε και ρίζωσε, παρά τα όσα συνέβησαν εν μέσω πανδημίας. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου είναι εκείνος που επιλέγει τα θέματα του διαγωνισμού και φέτος στη συνείδηση όλων επικράτησε η επάρατη επέτειος, η οποία γεμίζει με πικρία όλον τον ελληνισμό.
Ωστόσο, μας χαροποιεί ιδιαίτερα η πληθώρα σχεδιαστικών αντιλήψεων που έχουν ως αποτέλεσμα αυτά τα δημιουργικά κοσμήματα. Ελπίζουμε να αποτελέσουν παρότρυνση για περισσότερες συμμετοχές κάθε χρόνο. Η Ομοσπονδία και όλοι οι σύλλογοι θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες των σπουδαστών του κλάδου της Αργυροχρυσοχοϊας.
Καλή σταδιοδρομία».
Το 1ο Βραβείο, για το έργο (βραχιόλι) «Γαϊτανάκι», απονεμήθηκε στην κ. Μαρία Παπουτσάκη.
Το 2ο Βραβείο, για το έργο (βραχιόλι) «Φόρος Τιμής», απονεμήθηκε στην κ. Μαρία Παπαναστασίου. Την απονομή έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO.Α.Ε., κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.
Κατά την απονομή η κ. Παπαναστασίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Οργανωτική Επιτροπή της ΠΟΒΑΚΩ, στη διοργανώτρια ΔΕΘ, ενώ για τη θεματική του διαγωνισμού δήλωσε τα εξής:
«Πέρασαν 100 χρόνια ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Αισθάνομαι συγκίνηση που μπόρεσα να αιχμαλωτίσω ό,τι βρίσκεται μέσα στις καρδιές μας»
Το 3ο Βραβείο, για το έργο (σκουλαρίκια) «Φτερά στον άνεμο», απονεμήθηκε στην κ. Μαρία-Ιουλία Ντολαμπτσή. Την απονομή έκανε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΑΚΩ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Η υποστήριξη του θεσμού του διαγωνισμού αποτελεί χρέος όλων μας. Το φετινό θέμα δεν είναι απλώς μία επετειακή αναφορά, αλλά αναφορά σε πρότυπα που ήρθαν στον ελλαδικό χώρο και μετέφεραν Πολιτισμό. Μπόλιασαν τους ντόπιους με κάτι αναζωογονητικό και πολύτιμο. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε, μεγαλύτεροι και νεότεροι, ότι όλα καταμετρώνται με αγώνα και μάχη. Τίποτα δε χαρίζεται. Η Τέχνη σας θα είναι αγώνας. Όπως αγώνας είναι επίσης η αγάπη και η ίδια η ζωή».
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι απονομές των τεσσάρων επαίνων.
Η Α’ Τιμητική Διάκριση, για το έργο (σκουλαρίκια) «Φρου Φρου», απονεμήθηκε στην κ. Λουκία Κομματά. Την απονομή έκανε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Λουκάς Βασδέκης.
Η Β’ Τιμητική Διάκριση, για το έργο (μενταγιόν) «Η μπλε διαδρομή», απονεμήθηκε στην κ. Χριστίνα Παππά. Την απονομή έκανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, κ. Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς εκ μέρους του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά, ενώ μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη να «οραματιστούμε όλοι μία νέα κουλτούρα που θα στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξη των συνδικαλιστικών φορέων και της Πολιτείας».
Η Γ’ Τιμητική Διάκριση, για το έργο (μενταγιόν) «Με βάρκα την ελπίδα», απονεμήθηκε στην κ. Αρετή Βασιλάκη. Την απονομή έκανε η Ταμίας του ΣΚΩΘ, κ. Μαρία Ζιούτα.
Η νεαρή σε ηλικία δημιουργός, κ. Αρετή Βασιλάκη, εξέφρασε τη συγκίνησή της λέγοντας πως η ίδια έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Όπως είπε: «Δε δυσκολεύτηκα. Προσπάθησα να αποτυπώσω τα βιώματα που έχω ακούσει από αφηγήσεις».
Η Δ’ Τιμητική Διάκριση, για το έργο (μενταγιόν) «Μνήμες», απονεμήθηκε στην κ. Μαρία Καραμπέτσιου. Την απονομή έκανε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και Μέλος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ελένη Τεζαψίδου, η οποία δήλωσε τα εξής:
«Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαιτέρως στη ΔΕΘ HELEXPO, για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Σχεδίου. Ο κλάδος της Αργυροχρυσοχοΐας χρειάζεται τη στήριξη τόσο των συνδικαλιστικών φορέων, όσο και των κρατικών φορέων, διότι αιμορραγεί. Επαγγελματίες απειλούνται από την αδράνεια και το κλείσιμο. Η ανάγκη να ξαναγεννηθεί το εκπαιδευτικό σύστημα του κλάδου είναι πιο μεγάλη από ποτέ, καθώς εδώ, όπως βλέπουμε, διαγράφεται το παρόν, και θέλουμε να έχουμε και μέλλον».
Συγκινημένες οι βραβευθείσες κυρίες Παπαναστασίου και Ντολαμπτσή
Μετά το πέρας της απονομής, συγκίνησαν της κυρίας Μαρία Παπαναστασίου, που παρέλαβε το 2ο Βραβείο, για το έργο (βραχιόλι) «Φόρος Τιμής», και της κυρίας Μαρίας-Ιουλίας Ντολαμπτσή, που παρέλαβε το 3ο Βραβείο, για το έργο (σκουλαρίκια) «Φτερά στον άνεμο».
Η κ. Μαρία Παπαναστασίου τόνισε: «Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό με το συγκεκριμένο θέμα, αποτελεί κάτι παραπάνω από αίσθημα ευθύνης. Ευθύνη να αποτυπώσω τη Σμύρνη, που μπορεί να χάθηκε, αλλά βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Ευχαριστώ τη δασκάλα μου στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νέας Σμύρνης Αττικής, που με έφερε σε αυτό το επίπεδο».
Από την πλευρά της, η κ. Ντολαμπτσή εμφανίστηκε ιδιαιτέρως συγκινημένη, αφιερώνοντας το βραβείο της στον πατέρα της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Αποτελεί μεγάλη τιμή να βραβευτώ στον τομέα του κοσμήματος. Κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας μου είχε εκεί κοσμηματοπωλείο».