Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αυξάνει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, στέλνοντας τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου 2021.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού μαίνονται, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν εισβάλει από το πρωί από όλες τις πλευρές στο ουκρανικό έδαφος και πολιορκούν το Κίεβο, ενώ στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου, σύμφωνα με όσα αναλυτικά μεταδίδει το capital.gr.

Το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία με το μέτωπο της ουκρανικής πρωτεύουσας να είναι κομβικής σημασίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Γκοστόμελ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, γεγονός που παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε το απόγευμά της Πέμπτης ο σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Ουκρανός αξιωματούχους ανέφερε πως “είναι αδύνατον να πούμε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ είναι ασφαλής μετά από μια εντελώς άσκοπη επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι”.

“Εάν η Ρωσία επεκτείνει την εισβολή της πέρα από την Ουκρανία και εμπλακεί σε μάχη με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική ή την Πολωνία, ο χρυσός πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια μέσα σε μία ημέρα – και πιθανότατα προς τα 2.200 δολάρια, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος για ασφαλή καταφύγια όσο και λόγω της έλλειψης πωλητών”, δήλωσε ο Jeff Wright, επικεφαλής επενδύσεων στην Wolfpack Capital.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 15,90 δολάρια ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.926,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε σε υψηλό 17 μηνών (από τον Σεπτέμβριο του 202) στα  1.976,50 δολάρια, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το παλλάδιο Ιουνίου, δεδομένου του κινδύνου για τις προμήθειες από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του μετάλλου, ενισχύθηκε κατά 2,4% στα 2.501,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 2,7% στα 1.062,10 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε περίπου 0,6% στα 24,687 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως  Μαΐου για τον χαλκό έχασε 0,6% στα 4,461 δολάρια ανά ουγγιά.

Copyright © 2025 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?