Την τρίτη συναπτή πτώση του σημείωσε την Πέμπτη ο χρυσός, μετά την εκτίναξή του τη Δευτέρα άνω των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.
Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 7,40 δολ. ή 0,4%, κλείνοντας στα 1.948,20 δολ. ανά ουγγιά, με την πτώση μέχρι σήμερα στην εβδομάδα να φθάνει το 1,4%. Το ασήμι Μαΐου απώλεσε 65 σεντς ή 2,6%, στα 24,621 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας χάσει 4% από την αρχή της εβδομάδας.
Το κίτρινο μέταλλο πιέστηκε την Τετάρτη, με την πραγματική, δηλαδή την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να κινείται σε θετικά επίπεδα για πρώτη φορά από το 2020. Ο χρυσός σε μεγάλο βαθμό έμενε “αδόνητος” από τις αυξανόμενες αποδόσεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος της διατήρησης ενός επενδυτικού προϊόντος που δεν προσφέρει απόδοση.
“Η συγχορδία hawkish σχολίων από επιτελείς της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα και η επιστροφή των θετικών πραγματικών αποδόσεων έχει μειώσει την επενδυτική όρεξη για χρυσό και ασήμι”, αναφέρουν αναλυτές της Zaner.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανέφερε εξάλλου ότι “είναι κατάλληλη στιγμή να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα” ως προς την αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, στήριξη στον χρυσό παρέχει η ζήτηση επενδυτικών προϊόντων – καταφυγίων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το μετάλλο αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκει στήριγμα εν όψει της 9ης Μαΐου, ημεράς κατά την οποία εορτάζεται στη Ρωσία η νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, οπότε και προβλέπεται ένταση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, σημειώνει ο Stephen Innes της SPI Asset Management, σε σημείωμά του.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαΐου κέρδισε 1,1%, στα 4,704 δολ. η λίβρα. Η πλατίνα Ιουλίου έχασε περίπου 2% στα 967,80 δολ. ανά ουγγιά, το δε παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε στα 2.420,20 δολ. ανά ουγγιά, με πτώση 1,7%.