Ρολόγια υπάρχουν πολλά. Ρολόγια χειρός ακόμη περισσότερα.
Γι αυτό, λοιπόν, είναι και το μόνο είδος ρολογιού που δε θα μας απασχολήσει εδώ.
Ψάξαμε και εντοπίσαμε τα πιο διάσημα αλλά και τα κάπως… διαφορετικά ρολόγια του κόσμου.

Το πιο γνωστό. Βig Βen

Ένα από τα πλέον διάσημα ρολόγια του κόσμου δεν είναι άλλο από το Βig Βen, το ρολόι-πύργος στη βορειοανατολική πλευρά του κοινοβουλίου της Αγγλίας, στο Λονδίνο.
Η ακρίβεια του είναι φημισμένη. Το ύψος του φτάνει στα 96 μέτρα και η καμπάνα του, βάρους 13 τόνων, χτυπά ανά μια ώρα. Το όνομα του είναι ουσιαστικά το όνομα που έχει δοθεί στην καμπάνα. Το πήρε δε από τον Μπέντζαμιν Χολ. που ήταν εργοδηγός όταν κατασκευάσθηκε, το 1858. 0 πύργος του, χτισμένος σε βικτωριανό γοτθικό στυλ, κατασκευάστηκε μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το παλιό παλάτι του Westminister το 1834. Είναι ο ψηλότερος πύργος με τέσσερα ρολόγια και καμπαναριό στον κόσμο.
Οι τέσσερις πλάκες του ρολογιού έχουν διάμετρο επτά μέτρα και ο χάλκινος λεπτοδείκτης έχει μήκος τέσσερα μέτρα.0 ήχος της καμπάνας του μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιόφωνο του ΒΒC. Το ρολόι άρχισε να λειτουργεί στις 7 Σεπτεμβρίου 1859.
ΙNFO:
• Λόγω εδαφικής ανωμαλίας, ο πύργος κλίνει προς τα Βορειοδυτικά κατά 220 χιλιοστά.
• Στη Βάση κάθε ρολογιού, είναι γραμμένη με επίχρυσα γράμματα η εξής φράση:
«Ο θεός να σώζει τη Βασίλισσα μας, Βικτωρία Ι».
•Όταν συνεδριάζει το κοινοβούλιο, ένα φως ανάβει πάνω από το ρολόι.
• Το 2002, η καμπάνα του Βig Βen χτύπησε 101 φορές πριν και μετά την κηδεία της Βασιλομήτορος.μία φορά για κάθε χρόνο ζωής της.

Το πιο μεγάλο:Colgate

Το μεγαλύτερο οκτάγωνο ρολόι στον κόσμο ανήκει σε εταιρεία και συγκεκριμένα στην COLGATE.
Τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού Hudson, στο Jersey City, είναι ορατό από τη δυτική πλευρά του Μανχάταν. Το Colgate Clock κατασκευάστηκε το 1924, για να αντικαταστήσει το προηγούμενο ρολόι της εταιρείας, που είχε κατασκευαστεί για τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας της, το 1906. Το σχήμα του το οφείλει στο οκτάγωνο σαπούνι της εταιρείας τότε. Η επιφάνεια του αγγίζει τα 700 τ.μ., ενώ ο λεπτοδείκτης τα 15 μέτρα περίπου.Η ακρίβεια του στην ώρα είναι του λεπτού, θεωρείται σήμα-κατατεθέν της πόλης και παρόλο που στη δεκαετία του ‘80 το συγκρότημα επιχειρήσεων μεταφέρθηκε, το ρολόι παρέμεινε… απτόητο στη θέση του μέχρι και σήμερα.
Ιnfo:
• Το ρολόι της Colgate εμφανίζεται για 31 λεπτά στην ταινία Inside Man[2006],
• Λειτουργεί όπως τα κοινά ρολόγια τοίχου, μόνο που οι μπαταρίες του είναι τεράστιες και επαναφορτίζονται.
• Το ρολόι του 1906 που αντικαταστάθηκε από αυτό του 1924 μεταφέρθηκε στην Ιντιάνα και είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο οκτάγωνο ρολόι στον κόσμο.

Το πιο … απαισιόδοξο Doomsday clock

Το Doomsday clock σε ελεύθερη μετάφραση Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης δημιουργήθηκε το 1947 από το περιοδικό Bulletin of the Atomic Sciences και το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο του περιοδικού στο τεύχος Ιουνίου. Δείχνει πόσα «λεπτά» απέχει η ανθρωπότητα από την καταστροφή από πυρηνικό πόλεμο. Όταν πρωτοεμφανίστηκε, ο δείκτης της ώρας έδειχνε μεσάνυχτα, δηλαδή το σημείο μηδέν για το ανθρώπινο γένος, και ο λεπτοδείκτης έδειχνε εφτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Έκτοτε και για 55 χρόνια αποτελεί αναγνωρίσιμο σύμβολο του πυρηνικού κινδύνου. Η πρώτη κίνηση του ρολογιού έγινε το 1949. Τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Χάρρυ Τρούμαν, δήλωνε ότι έγινε πυρηνική έκρηξη στη Σοβιετική Ένωση και ο λεπτοδείκτης έσπευσε να μετακινηθεί.
Έδειχνε πλέον τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Από το 2002 έως και σήμερα, έπειτα από 17 αλλαγές στην «ώρα», ο λεπτοδείκτης δείχνει και πάλι εφτά λεπτά πριν το τέλος του κόσμου.
Info:
• Η ιδέα ανήκει στην καλλιτέχνιδα Martyl Langsdorf. Το «παρά εφτά» προέκυψε απλά για λόγους καλαισθησίας και δεν προβλεπόταν να κινηθεί. Το 1949 προέκυψε η κίνηση του λεπτοδείκτη, για να προσδώσουν οι εκδότες του περιοδικού έναν πιο δραματικό τόνο.
• Το 1991 ήταν η πιο ασφαλής περίοδος της ανθρωπότητας. Τότε το ρολόι έδειχνε 17 ολόκληρα λεπτά για το τέλος. Αντίθετα, το 1953 το ρολόι έδειχνε μόλις δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, αφού τότε οι δύο υπερδυνάμεις δοκίμαζαν τα νέα πυρηνικά τους όπλα.
• Σήμερα η διοίκηση του περιοδικού παρακολουθεί από κοντά όσα συμβαίνουν στη Β. Κορέα και τις πυρηνικές δοκιμές εκεί. Ανάλογα με τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης, ίσως χρειαστεί να ξανακουνήσει το λεπτοδείκτη του ρολογιού.
• Έχει εμπνεύσει πολλούς στίχους από διάφορους καλλιτέχνες, όπως ο Ozzy Osbourne και οι IRON MAIDEN.

 Το πιο πολυδιαβασμένο: «Το Εκκρεμές Του Φουκώ»

«Το Εκκρεμές Του Φουκώ» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Ιταλός νομπελίστας και φιλόσοφος, Ουμπέρτο Έκο και εκδόθηκε το 1988. Τον τίτλο τον εμπνεύστηκε από το ομώνυμο εκκρεμές που κατασκεύασε ο Γάλλος φυσικός Λέον Φουκώ, το 1851. 0 Φουκώ πειραματίστηκε με το εκκρεμές προκειμένου να δείξει την τροχιά της Γης. Το ίδιο το εκκρεμές προϋπήρχε ως μηχανισμός από το 1656. όταν και ο Ολλανδός φυσιοδίφης Christian Huygens κατασκεύασε ένα ρολόι με εκκρεμές που διατηρούσε σταθερό βηματισμό. Αυτό το ρολόι έδινε την ώρα με ακρίβεια ενός λεπτού και αντικατέστησε
τα μεσαιωνικά ρολόγια που είχαν απόκλιση ακόμα και μερικών λεπτών στη διάρκεια μιας ώρας. Ως προς το Βιβλίο, το θέμα του είναι οι θεωρίες συνομωσίας ανά τους αιώνες, καθώς επίσης και η διαρκής παρουσία τους με τη μορφή ψευδοθρησκειών. Προκάλεσε αίσθηση στην εποχή του, ενώ τελευταία επανήλθε στο προσκήνιο στις λίστες εβδομαδιαίων πωλήσεων βιβλίων, μετά την εμφάνιση του ανάλογου περιεχομένου Κώδικα Ντα Βίντσι.
Info:
• Το Εκκρεμές Του Φουκώ χαρακτηρίστηκε από πολλούς «ο Κώδικας Ντα Βίντσι για σκεπτόμενα άτομα»,παρόλο που γράφτηκε πάνω από μια δεκαετία πριν τον Κώδικα.

Ν. Ιωακειμίδου

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?