Την ανάγκη ενίσχυσης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με οικονομολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να αποτυπώνεται στις συνεδριάσεις και κατ’ επέκταση στις εισηγήσεις της, η τραγική κατάσταση της αγοράς πέραν της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών.
Ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε δεινή θέση, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις πως σε περίπτωση επαναφοράς του click away, τα κοσμηματοπωλεία θα λειτουργούσαν με τη μέθοδο του click inside, όπως τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, τελικά εξαιρέθηκαν μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων που απαρτίζουν την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθαρίζοντας πως «τα κοσμηματοπωλεία, όπως εισηγήθηκαν οι ειδικοί, θα λειτουργούν με τη μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος» σημειώνοντας ότι «το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή».
«Τα κοσμηματοπωλεία είναι μικρές επιχειρήσεις, με καταστήματα περιορισμένων τ.μ. και ελεγχόμενες εισόδους, γεγονός που το έχουμε επισημάνει κατ´ επανάληψη σε όλους τους τόνους. Ποτέ δεν δημιουργήθηκαν συνωστισμοί λόγω του είδους που εμπορευόμαστε. Είναι τραγικό στο όνομα της «αυθεντίας» μιας επιστήμης να συμπαρασύρονται κλάδοι της οικονομίας για τους οποίους, όπως είναι φυσικό, οι λοιμωξιολόγοι δεν γνωρίζουν τι ισχύει. Η χώρα, έχει ανάγκη από μια διεπιστημονική επιτροπή που θα λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία. Δυστυχώς σήμερα η επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης προσθέτοντας πως προκύπτουν και λόγοι ασφαλείας που δεν μπορούν να πραγματοποιούνται οι παραδόσεις κοσμημάτων με τη μέθοδο του click away, λόγω της αξίας των ειδών που πωλούνται από τις εν λόγω επιχειρήσεις.
«Από την πρώτη στιγμή είμασταν συνεπείς και ακολουθήσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς θεωρούμε πως είναι υποχρέωση μας, ενώ παράλληλα κατανοούμε πως η δημόσια υγεία είναι το ύψιστο αγαθό. Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό πως υπάρχει το επιτακτικό ζήτημα του βιοπορισμού και της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενοι, πίσω από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι γίνονται έρμαια λανθασμένων αποφάσεων από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η οικονομία» σημειώνει ο κ. Καλπακίδης υπογραμμίζοντας πως έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου απόφαση για τη λειτουργία με click inside των κοσμηματοπωλείων στις «κόκκινες» περιοχές.