Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».
Ψηφίστηκε κατά πλειψηφία και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων, θα εισαχθεί την ερχόμενη Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Σκυλακάκης: Ανοίγουμε παράθυρο στις ΜμΕ για να γίνουν ανταγωνιστικές και σύγχρονες
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά στις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, το όριο του φορολογικού κινήτρου των 500.000 ευρώ, σε χρονικό διάστημα 9 ετών, για μια μεγάλη επιχείρηση είναι, ουσιαστικά, αδιάφορο για να συγχωνευτεί με μια επιχείρηση που θα έχει τουλάχιστον το 50% του δικού της τζίρου. Αντιθέτως, είπε, κατά κύριο λόγο αφορά στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και ενδεχομένως σε κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις, διότι η οργάνωση συγχώνευσης εταιρειών είναι μια δύσκολη προσπάθεια, που δεν την κάνει εύκολα κανείς για να έχει όφελος 500.000 ευρώ αν έχει τζίρο π.χ. 40 εκατ. ευρώ. «Γι’ αυτό λέμε ότι συντριπτικά τα κίνητρα αυτά “δουλεύουν” για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή για τρεις επιχειρήσεις τζίρου ενός εκατομμυρίου που θα γίνουν μια των τριών εκατομμυρίων και εκεί το κίνητρο των 500.000 ευρώ πραγματικά “δουλεύει”», επισήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σκυλακάκης.
Επιπρόσθετα, τόνισε, ότι αυτό που, για πρώτη φορά, εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι ότι ορίζεται στο Δίκαιο και τίθενται κανόνες για το τί είναι η «συνεργασία» επιχειρήσεων. «Λέμε ότι μπορούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να έχουν ένα φορολογικό κίνητρο μέχρι 125.000 ευρώ ανά επιχείρηση -άρα αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- για μια τριετία, με την προϋπόθεση ότι κάνουν συμβολαιακή γεωργία ή είναι μικρές επιχειρήσεις που κάνουν franchise ή δημιουργούν ένα νέο νομικό πρόσωπο με τουλάχιστον 125.000 ευρώ κεφάλαιο», υπογράμμισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε, πως τα κίνητρα που δίνονται έχουν ως στόχο τις οικονομίες κλίμακος, «ανοίγοντας ένα παράθυρο στην επιχείρηση, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη», λέγοντας πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών ανά κλάδους. Παρατήρησε δε, πως η μεγέθυνση των επιχειρήσεων επιδρά κατά της φοροδιαφυγής, η οποία εκτός των άλλων, όχι μόνο λειτουργεί ως παράγοντας αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και ως «παγίδα» για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς όταν έχουν αδήλωτα έσοδα δεν μπορούν να χτίσουν το κατάλληλο τραπεζικό προφίλ. Με το νομοσχέδιο αυτό «παρέχουμε ένα εργαλείο, μέσω της συνεργασιών ή συνενώσεων, για να σπάσουν αυτό τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν βρεθεί» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Βεσυρόπουλος: Θεσπίζονται γενναία φορολογικά κίνητρα
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τόνισε πως το παρόν σχέδιο νόμου «αποτελεί τομή καθώς θεσπίζει γενναία φορολογικά κίνητρα για την μεγέθυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία». Σημείωσε πως τα κίνητρα αφορούν τον κάθε μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανόμενες και τις ατομικές επιχειρήσεις, σε κάθε μορφής εταιρεία και συνεργασίας προσώπων. Ο υφυπουργός αναλύοντας τα κίνητρα που θεσπίζονται είπε πως το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπερψηφιστούν στην Ολομέλεια.