Mε τους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτικούς οίκους να αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και να προβλέπουν ότι το succes story της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2024, παρά την ύφεση που απειλεί την Ευρωζώνη, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρούν βήμα προς βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής τους.
Το οικονομικό επιτελείο εκπονεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα στηρίζεται στην επιστροφή του πλεονάσματος της ανάπτυξης στην κοινωνία, με την προϋπόθεση ότι όλα θα βαδίσουν καλά και δεν θα υπάρξει κάποιος απρόβλεπτος εξωγενής παράγοντας, ο οποίος θα ανατρέψει τα δεδομένα.
Αυτό σημαίνει ότι η δυναμική της ανάπτυξης και το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων αλλά και σε φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά από το 2025 και μετά, όπως η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, εφόσον αποδώσουν τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Η αποκάλυψη του μαύρου χρήματος άλλωστε είναι το «κλειδί» ώστε να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για το σύνολο των μισθωτών.
Οπως επισημαίνει στην πρόσφατη έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «η δημοσιονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί, α) αφενός ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι αναγκαία για την ομαλή αποκλιμάκωση του Δημοσίου χρέους, και αφετέρου, β) δημοσιονομικό χώρο για μετρημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις όταν οι συνθήκες, όπως έκτακτες περίοδοι κρίσεων που πλήττουν δυσανάλογα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το απαιτούν».
Νέα ενίσχυση για τους ευάλωτους το Πάσχα
Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των επιδομάτων με μέτρα μόνιμης ενίσχυσης του εισοδήματος. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται να υλοποιηθεί εφόσον υπολογιστούν μια σειρά από παράμετροι  που είναι απαραίτητες για την ορθή και δίκαιη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Αν και είναι πρόωρο, δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι οι προβλεπόμενοι ή ακόμα μεγαλύτεροι τότε σε λίγους μήνες, αρχές Μαΐου, λίγο πριν από το Πάσχα, οι ευάλωτες ομάδες θα λάβουν μία ακόμη ενίσχυση ανάλογης με αυτή που θα δοθεί την προσεχή εβδομάδα.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε στη Βουλή ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν είναι απλώς ρεαλιστικές, αλλά είναι πολύ συγκρατημένες. «Και το 2023 οι προβλέψεις μας ήταν χαμηλότερες από αυτά που πέτυχε η οικονομία, ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση. Πέσαμε μέσα στην πρόβλεψη για ανεργία, έλλειμμα, πρωτογενές έλλειμμα, αποκλιμάκωση χρέους και ανάπτυξη. Είχαμε πει πέρυσι ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1,8% και είχαμε 2,4%», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Οι θετικές προβλέψεις
H ισχυρή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και το 2024, με τον οικονομικό κύκλο να διατηρείται σε φάση ανόδου με συνεπή και μεγάλη διαφοροποίηση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε θετικές επιδόσεις, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που αναμένεται να συνεχίσει να επικρατεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της συνέχισης της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, η Ελλάδα έχει τώρα τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της περιοχής. Καταλύτης της ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις, με κορμό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 12,1 δισ. ευρώ ενώ το ο Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,5%.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?